POPUŠTANJE MJERA U SRBIJI Vraća se publika na stadione i gosti u kafiće, ali je maska obavezna

POPUŠTANJE MJERA U SRBIJI Vraća se publika na stadione i gosti u kafiće, ali je maska obavezna
Pixabay

Krizni stožer srbijanske vlade odlučio je u ponedjeljak preporučiti popuštanje pojedinih epidemioloških mjera, uključujući dosadašnja ograničenja rada maloprodajnih trgovina i ugostiteljskih objekata na otvorenome, dok će kafići, restorani i klubovi u zatvorenom moći raditi nadulje sat poslije ponoći.

Uz ocjenu da je 'epidemiološka situacija stabilna', predloženo je i da se sportski događaji na otvorenom mogu održavati uz maksimalno 50 posto publike, a u zatvorenim objektima do 30 posto ukupnih kapaciteta, dok će na javnim okupljanjima biti dopušteno najviše do 500 osoba i vani i u zatvorenom prostoru.

Odlučeno je i da se preporuči dopuštenje maturalnih proslava, ali uz najviše od 50 posto kapaciteta ugostiteljskih objekata, a uz suglasnost Ministarstva prosvjete mogla bi biti omogućena rekreativna nastava i ekskurzije, rečeno je medijima poslije današnje sjednice stožera.

Predložene izmjene mjera trebala bi potvrditi srbijanska vlada, njihova primjena se očekuje od srijede 16. lipnja, a  jedna od ključnih mjera koja ostaje na snazi je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru.

Srbija od sredine svibnja na dnevnoj razini bilježi konstantan pad broja novozaraženih, a od 27. svibnja i broja hospitaliziranih pacijenata, a prema podacima objavljenim u ponedjeljak u posljednja 24 sata od posljedica covida - 19 preminulo osam oboljelih, dok je od 8287 testiranih uzoraka koronavirus potvrđen u 124 slučaja.