POLJACI TVRDE "Bjelorusija oprema migrante suzavcima i savjetuje ih kako probiti granicu"

Migranti Poljska
Ilustracija/BBC

Poljska granična policija u nedjelju je optužila sigurnosne snage na bjeloruskoj strani da pripremaju tamošnje migrante da silom probiju graničnu barijeru.

"Stranci dobivaju upute, opremu i suzavac od bjeloruskih dužnosnika", stoji u tvitu poljske granične policije, prenosi Hina.

U blizini poljskog graničnog prijelaza Kuznica poljska policija upotrijebila je zvučnike kako bi upozorila okupljene na engleskom da će doći do nasilja ako ne budu slijedili upute.

Izvješća se ne mogu neovisno provjeriti jer je novinarima i humanitarnim radnicima onemogućen pristup tom području otkako je Poljska proglasila izvanredno stanje duž svoje granice. Slična su ograničenja i na bjeloruskoj strani.

Već nekoliko dana tisuće migranata iz trećih zemalja zarobljeno je u improviziranim šumskim kampovima na granici s Poljskom dok se temperature kreću oko nule.

Gomile migranata koji traže put do teritorija EU također su se okupile na litvanskoj i latvijskoj granici.

Poljska, Litva i Latvija razmatraju sazivanje sastanka NATO-a kao odgovor na krizu, izjavio je u nedjelju poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Mnogi migranti nadaju se ulasku u Njemačku, a kružile su glasine da će od ponedjeljka biti autobusi koji će ih odvesti do njemačke granice. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova opovrgnulo je glasine na Twitteru, navodeći: "Tko god širi te laži, dovodi ljude u veliku opasnost".