Političari nisu spremni za ovu situaciju, naša ekonomija je u velikim problemima

Teodor Borisov
Ilustracija / hercegovina.info

Koronavirus pogodio je cijeli svijet i napravio velike probleme u zdravstvu i ekonomiji. ‘Svijet više nikada neće biti isti’, izjava je koju ovih dana možemo često čuti u svim medijima.

Ni Bugarska nije ‘imuna’ na koronavirus koji se u ovoj državi sa sedam milijuna stanovnika pojavio samo par dana kasnije u odnosu na BiH.

U razgovoru za hercegovina.info o koronavirusu i posljedicama istog govori profesor povijesti i sportski novinar Teodor Borisov.

“Službeni podaci su kako je 346 osoba pozitivno na COVID-19 u Bugarskoj, a nažalost dosada je preminulo osam osoba. Prvi slučaj evidentiran je 7. ožujka, a od 13. ožujka proglašeno je izvanredno stanje na mjesec dana. Nije dozvoljeno okupljanje više od dvije osobe, rade samo bolnice, dućani, ljekarne, banke, administracija, odnosno institucije bez kojih je nemoguć svakodnevni život. Za nepoštivanje uredbi su velike kazne koje mogu ići i do 2500 eura”, kazao je za hercegovina.info Teodor Borisov.

Mediji u Bugarskoj 24 sata pozivaju građane da ostanu u svojim domovina i većina ih zaista poštiva tu uredbu. Ono što zabrinjava našeg sugovornika je činjenica kako vlast nije donijela mjere za spas gospodarstva.

“Smatram kako će kod nas problem biti više ekonomski, nego zdravstveni. Političari nisu spremni za situaciju koja će se dogoditi. Veliki broj ljudi ostaje bez posla, a poslodavci nisu zadovoljni mjerama koje su dosada donesene”, ističe Borisov u razgovoru za hercegovina.info.

Svoj novinarski posao Borisov uglavnom obavlja od kuće tako da se lakše nosi sa pojavom koronavirusa.

“Na početku nije bilo lako psihički se naviknuti na novu situaciju. Čitaš sve i svašta i ne znaš što se događa, ali poslije nekoliko dana se već navikneš. Trudim se iskoristiti svoje vrijeme na najbolji mogući način”, rekao je Teodor Borisov za hercegovina.info.

On je hrvatski jezik naučio tijekom studija u Zagrebu, a u Mostaru je bio 2018. godine kada je Zrinjski igrao utakmice pretkola Europske lige s Ludogoretsom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.