POLITIČAR ŠOKIRAO "13-godišnjaci su dovoljno zreli za rad"

Brazil, maloljetnici, radnici
EPA-EFE

Političar je na Twitteru je objavio da su 13-godišnjaci dovoljno stari i zreli za rad ako su i za osvajanje olimpijskih medalja na igrama u Tokiju, koje su u tijeku.

"46-godišnji Sostenes Cavalcante iz brazilske Demokratske stranke predložio je reviziju zakona o zabrani dječjeg rada u toj zemlji" prenosi hrvatski Index.

Naime, zakon u Brazilu ne dopušta rad mlađima od 14, a Cavalcante smatra da 13-godišnja skateboarderica Rayssa Leal, koja je osvojila srebro, dokazuje da bi i mlađi ljudi mogli ući na tržište rada. 

Leal je jedna od brojnih mladih sportaša koji se natječu na Ljetnim olimpijskim igrama, a ušla je u povijest kao najmlađa osvajačica medalja u posljednjih 85 godina."Djeca u Brazilu s 13 godina ne mogu raditi, ali Rayssa Leal je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. Hej! To je za razmišljanje. Čestitajmo našoj osvajačici medalje i napravimo sada reviziju Statuta djece i adolescenata", napisao je Cavalcante na portugalskom na Twitteru. 

Njegov komentar je izazvao burnu reakciju na društvenim mrežama. Brazilski diplomat, Paulo Pinheiro Jr., nazvao je Cavalcanteov komentar apsurdnim.

"Koliko je iskrivljen pogled kad misliš da je dijete koje se bavi sportom isto što i dijete koje radi. Ovo je apsurdno", komentirao je Pinheiro Jr.

"Nema usporedbe dječjeg rada i Rayssine medalje. Djeca moraju učiti, igrati se, baviti se sportom. Rad znači da nemate vremena za bilo što od toga", osvrnuo se brazilski senator Paulo Rocha.

Prema izvješću na web.stranici Estado de Minas, u Brazilu približno 2.5 milijuna djece između pet i 17 godina radi na crno. Poslovi uključuju kućne poslove, poljoprivredu, civilnu gradnju i trgovinu drogom.