POLICIJA UPUCALA NAPADAČA Ubojica iz Bruxellesa je Tunižanin koji je 2019. zatražio azil, evo što se zna o njemu

napadač Bruxelles
Fatto Quotidiano

Osumnjičeni za napad, Abdeslam L., upucan je jutros u kafiću Al Khaima u Van Ooststraatu u Schaarbeeku (Bruxelles), prenosi De Standaard. Preminuo je u bolnici.

Ranije jutros izvršena je pretraga u kući na Huart Hamoirlaanu u Schaarbeeku, vjerojatno trenutnom prebivalištu osumnjičenika. Ondje nije pronađen.

Švedski premijer Ulf Kristersson pozvao je Šveđane u Belgiji da budu oprezni te da prate upute belgijskih vlasti, nakon što su dva Šveđana u ponedjeljak ubijena u Bruxellesu.

Svi Šveđani u Belgiji primit će na telefon poruku u kojoj ih se poziva da budu oprezni te da slijede upute belgijskih vlasti, rekao je Kristersson.

Napad se dogodio nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024. između Belgije i Švedske, a dvije ubijene osobe švedski su državljani.

Tko je napadač?

Osumnjičenik za smrtonosnu pucnjavu u Bruxellesu je 45-godišnji Tunižanin, Abdeslam L., koji je u studenom 2019. zatražio azil u Belgiji. Vjerojatno od 2016. godine živi u Belgiji. Ministar pravosuđa Van Quickenborne rekao je to na konferenciji za novinare.

U srpnju 2016. jedna strana policijska služba dala je nepotvrđenu informaciju da je dotična osoba radikaliziranog profila i da želi otići u zonu sukoba radi džihada. "Bilo je bezbroj takvih izvješća u to vrijeme, bilo je desetaka takvih izvješća svaki dan", rekao je ministar Van Quickenborne. ''Ta informacija je zatim istražena i više se ništa nije moglo učiniti s njom.''

Osim toga, u tim službama nije bilo konkretnih naznaka radikalizacije pa osumnjičenik nije bio na popisu OCAD-a (osumnjičenih za terorizam). Policiji je, među ostalim, poznat po sumnjivim radnjama, krijumčarenju ljudi i ilegalnom boravku. Zatražio je azil u Belgiji u studenom 2019. godine.

Ranije ove godine, osumnjičenik je navodno prijetio štićeniku centra za azil putem društvenih mreža. Taj je stanovnik podnio prijavu i tvrdio da je osumnjičenik osuđen za terorizam u Tunisu.