POJAS GAZE Izraelci u zračnim udarima ubili najmanje 3 zapovjednika Islamskog džihada

izrael,palestina,raketni napad,al quds,islamski dzihad
reuters

Najmanje 12 Palestinaca, uključujući tri zapovjednika militantne skupine Islamski džihad, ubijeno je u izraelskim zračnim udarima na pojas Gaze prenosi BBC.

Palestinski zdravstveni dužnosnici izvijestili su da su među ubijenima tri žene i troje djece, dok je još 20 ljudi ozlijeđeno.

Izrael tvrdi da je pokrenuo operaciju protiv militanata koji predstavljaju neposrednu prijetnju njegovim građanima.

Islamski džihad je obećao osvetu, a očekuje se da će militanti bazirani u Gazi odgovoriti raketnim napadima na Izrael.

Četrdeset izraelskih ratnih aviona i helikoptera napalo je u nekoliko valova pred zoru Gazu, pogađajući zgrade i uzrokujući paniku među stanovnicima.

Na slikama se vide najmanje dva stana sa razorenim i oštećenim stražnjim dijelom.

Izraelska vojska je izvijestila da su njezini zrakoplovi, osim što su ciljali tri militanta, pogodili 10 mjesta za proizvodnju oružja i šest vojnih objekata Islamskog džihada.

Vojno krilo Islamskog džihada, Brigada Al-Quds, potvrdila je da su tri zapovjednika ubijena.

Identificirali su ih kao Džihada Šakera al-Ghannama, tajnika Vojnog vijeća Brigada Al-Quds; Kalila Salaha al-Bahtinija, zapovjednika njihovog sjevernog područja i Tarika Muhammada Ezzedinea, vođu njihovih vojnih aktivnosti na Zapadnoj obali.

"Dok tugujemo za našim mučeničkim vođama, zajedno sa njihovim ženama i djecom, obećavamo da će krv mučenika povećati našu odlučnost", rekla su iz Brigade Al-Quds, piše BBC.

"Nećemo napustiti svoje položaje i otpor će se nastaviti."

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio je: "Svaki terorist koji napravi štetu izraelskim građanima će zažaliti."

Islamski džihad preuzeo je odgovornost za nedavne raketne napade na Izrael, a neki od njih su potaknuti smrću palestinskog zatvorenika koji je štrajkao glađu u izraelskom zatvoru.