POHOD NA PARIZ Tko je Macronov glavni protukandidat? "Francuski narod je gazda u Francuskoj 1000 godina"

eric zemmour, Emmanuel Macron, Francuska

Kandidat krajnje desnice na francuskim predsjedničkim izborima Eric Zemmour pozvao je u nedjelju pristaše da "promijene tijek povijesti" i pođu u "ponovno osvajanje" Francuske, na prvom predizbornom skupu na pariškom području, pred oduševljenim mnoštvom.

"Danas vas je ovdje 15.000! Petnaest tisuća Francuza koji prkose političkoj korektnosti, prijetnjama krajnje ljevice i mržnji medija", istaknuo je 63-godišnjak, obraćajući se pristašama koji su mahali francuskim zastavama i izvikivali "Zemmoura za predsjednika!", prenosi Hina.

"Ulog je golem, ako pobijedim bit će to početak ponovnog osvajanja najljepše zemlje na svijetu", obećao je kandidat koji svoju retoriku mjesecima temelji na odbijanju imigracije i islama koji su, drži, prijetnja "francuskom narodu koji je ovdje već 1000 godina i želi ostati gazda u svojoj kući".

"Mi smo u svojoj zemlji! Mi smo u svojoj zemlji!", izvikivalo je mnoštvo.

"Čuli ste o meni da sam fašist, rasist, ženomrzac", rekao je Eric Zemmour, dvaput osuđen zbog poticanja na rasnu mržnju, predstavivši se kao čovjek kojeg progoni "čopor sastavljen od političara, novinara i džihadista".

Kandidat čiji je službeni slogan "Nemoguće nije francuski" koji se pripisuje Napoleonu i čija je stranka u nedjelju službeno počela djelovati pod nazivom "Ponovno osvajanje!", s više od sata kašnjenja pobjedonosno je ušao u dvoranu uz zvuke svečane glazbe.

U velikoj dvorani Izložbenog parka u Villepinteu, sjeverno od Pariza, nakon dolaska predsjedničkog kandidata došlo je do naguravanja.

Novinari televizijske emisije poznate po oštrom i ironičnom tonu bili su uoči njegova dolaska izviždani i zaštitari su ih u jednom trenutku morali skloniti.

Oko mjesta na kojem se održavao predizborni skup bio je raspoređen velik broj policajaca a stotinjak Zemmourovih protivnika koji su prosvjedovali protiv "rasizma, negacionizma i homofobije" kandidata rastjerala je policija.

Nešto ranije u Parizu se protiv kandidata krajnje desnice održao skup na kojemu je sudjelovalo 2.200 ljudi, po ocjeni policije, a 10.000 po ocjeni organizatora (pedesetak sindikata, stranaka i udruga).

Eric Zemmour, bivši televizijski komentator, počeo je u utorak predizbornu utrku za predsjedničke izbore nakon mjeseci u kojima je javnost držao u neizvjesnosti, uz poruke da želi "spasiti Francusku".

"Osjeća ljubav prema Francuskoj, što ne vidim kod drugih kandidata", rekao je Francois, financijski direktor razvojne tvrtke. "Ima čvrsta stajališta i nije formatiran", dodao je, rekavši da "nimalo nije iznenađen" sudskom osudom Erica Zemmoura za poticanje na rasnu i vjersku mržnju.

Predizborni skup u Villepinteu održava se pet dana nakon objave Zemmourove kandidature.

Jacqueline Mouraud, koja se istaknula u pokretu "žutih prsluka", koji je 2018. i 2019. uzdrmao petogodišnji mandat Emmanuela Macrona, došla je pružiti potporu Zemmouru u ime "običnih ljudi žrtava globalizacije".