POGLED U BUDUĆNOST Umjetna inteligencija izgleda zapanjujuće, no ove poslove neće moći zamijeniti

Umjetna inteligencija

Rast upotrebe tehnologije s umjetnom inteligencijom izazvao je paniku među radnicima različitih profesija, koji su u strahu da bi u bliskoj budućnosti robot mogao zamijeniti njihovo radno mjesto.

Izvješće studije koju je proveo Goldman Saks pokazuje da su oko dvije trećine američkih poslova izloženi određenom stupnju automatizacije zasnovane na umjetnoj inteligenciji. Prosječan broj zadataka na dnevnoj razini za dati posao kreće se između četvrtine do jedne polovine, ostavljajući značajnu količinu posla za ljude. 

Koji poslovi su ugroženi

"Iako će utjecaj umjetne inteligencije biti značajan na tržištu rada, većina industrija i poslova su djelomično izloženi automatizaciji što znači da će prije biti dopunjeni, radije nego zamijenjeni umjetnom inteligencijom", rekli su iz Goldman Saksa prenosi Fox Business.

Šef Googlea Sundar Pichai u nedavnom intervjuu istaknuo je koji su poslovi ugroženi od strane umjetne inteligencije. Naveo je da su to: pisci (novinari, kopirajteri), računovođe, arhitekte i - ironično - softverski inženjeri.

Val inovacija

S druge strane, studija Goldman Saksa otkriva na koje industrije će umjetna inteligencija imati slabiji utjecaj. U pitanju su oni poslovi koji zahtijevaju više ručnog rada, rad na otvorenom ili specijalizirano znanje, poput popravki, konstrukcije, proizvodnje, transporta...

Autori studije naglasili su da bi šire usvajanje alata umjetne inteligencije moglo zamijeniti neke poslove, ali da povećana produktivnost i ekonomski učinak mogu dovesti do kreiranja novih vrsta poslova, pokrenutih valom inovacija.