POČINJE OSLOBAĐANJE TERITORIJA? Ukrajinci izveli značajan pothvat, nalaze se na istočnoj obali rijeke Dnjipro

Vojska

Prema posljednjim izvještajima s bojišnice u Ukrajini, ukrajinske snage zauzele su pozicije na istočnoj obali rijeke Dnjipro u južnoj Hersonskoj oblasti. Radi se o regiji koja je pod djelomičnom kontrolom ruskih snaga, zbog čega bi se prelazak rijeke mogao pokazati vrlo važnim u budućoj ukrajinskoj protuofenzivi, navodi BBC.

Američki sigurnosno-obrambeni think tank Institut za ratne studije, ali i ruski vojni blogeri objavili su dovoljnu količinu geolociranih snimki koje potvrđuju ukrajinski prelazak Dnjipra na istočnu obalu, piše taj britanski medij dodajući kako su njihovi vojni izvori potvrdili "određene manevre preko Dnjipra" u blizini grada Hersona, piše Index.

Podsjetimo, Ukrajina je prošle godine oslobodila grad Herson od ruske okupacije - jedini glavni grad neke regije koji je Rusija uspjela osvojiti od početka invazije u veljači 2022. godine. Rusi su se tada povukli na istočnu obalu Dnjipra.

Zašto je prelazak rijeke Dnjipro važan?

Ukrajinska vojska, koja provodi politiku šutnje o protuofenzivnim djelovanjima, nije potvrdila prelazak Dnjipra, dok službena Moskva niječe da su ukrajinske snage prešle na istočnu obalu rijeke.

No ako su izvještaji da su ukrajinske snage zauzele pozicije na istočnoj obali točni, to bi se moglo pokazati vrlo značajnim u budućim pokušajima Kijeva da protjera ruske snage. Naime, ukrajinski napredak u tom području bi u budućnosti mogao osigurati kopneni koridor prema poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala 2013. godine.

Problematični manevri

No vojni stručnjaci upozoravaju da bi manevri ukrajinskih snaga u području neposredno uz rijeku, na teritoriju obilježenom kanalima za navodnjavanje i drugim vodenim preprekama, bili itekako težak zadatak. Bilo kakvo ukrajinsko napredovanje dodatno bi zakomplicirala činjenica da ruske snage imaju značajnu prednost u zraku.

Službeni Kijev i ukrajinska vojska već neko vrijeme javno govore o pripremama za veliku protuofenzivu, ali ne specificiraju kad i gdje bi mogla biti pokrenuta.

Sve do prije nekoliko dana istočna obala rijeke Dnjipro u Hersonskoj oblasti bila je pod kontrolom ruskih snaga, pri čemu je široka rijeka služila kao prirodna barijera između zaraćenih strana. Oslobođeni grad Herson se, podsjetimo, nalazi na zapadnoj obali Dnjipra.

Što kažu Rusi, a što Ukrajinci?

U svom nedjeljnom izvještaju Institut za ratne studije (ISW) objavio je kako "geolocirane snimke objavljene 23. travnja sugeriraju da ukrajinske snage djeluju u području sjeverozapadno od Oleškija na istočnoj obali Dnjipra".

ISW je dodao da nema dovoljno informacija kako bi analizirao razmjere ukrajinskog napredovanja ili daljnje namjere ukrajinske vojske.

Jučer je ruski vojni bloger pod nadimkom WarGonzo objavio kako ukrajinske snage "pokušavaju zauzeti otok Boljšoj Potemki", smješten između starih i novih kanala rijeke Dnjipro.

Natalija Humenjuk, glasnogovornica zapovjedništva Jug ukrajinske vojske, nije željela ni potvrditi ni zanijekati izvještaje da su ukrajinske snage zauzele pozicije na istočnoj obali.

Za ukrajinsku televiziju rekla je tek da se "težak posao nastavlja", dodajući kako vojna operacija zahtijeva "informacijsku tišinu sve dok situacija ne bude dovoljno sigurna za naše snage".

U međuvremenu, proruski čelnik regije Herson Vladimir Saldo, kojeg je postavila Moskva, rekao je kako ukrajinske snage "nisu zauzele pozicije na lijevoj obali Dnjipra u blizini Oleškija ili bilo kojeg drugog mjesta".