POČELE SU "MJERE" Zaraženi Austrijanci mogu u restorane, ali ne smiju jesti i piti

koronavirus restoran

Austrijski ministar zdravstva Johannes Rauch napokon je i službeno obznanio ono što je već danima “javna tajna” da Austrija od 1. kolovoza ukida karantenu za osobe zaražene koronavirusom. Dakle, Covid-19 pozitini ne moraju više ostati kod kuće u samoizolaciji već se mogu slobodno kretati, ali uz obvezno nošenje FFP2 maske na licu i držanje razmaka od dva metra.

"Mogu ići na posao, voziti se sredstvima javnog prijevoza, ulaziti u restorane, kafiće, kina, fitness centre itd. odnosno normalno sudjelovati u svim oblicima društvenog života. Ono što je zaraženima zabranjeno je skinuti masku s lica na javnim mjestima, pa ako uđu u restoran ili kafić mogu sjediti i razgovarati, ali neće dobiti ništa za jelo i piće. Tko će to kontrolirati, pitaju se prenaraženo ne samo mnogi austrijski građani nego i domaći stručnjaci i političari? Mediji navode kako svi dobro znaju da su kontrole nemoguće te se sve prepušta vlastitoj samoodgovornosti. I iskušenjima", piše Fenix.

Uz upit, hoće li netko tko je gladan i žedan odoljeti činjenici da je zaražen i za druge osobe visoko zarazan, što je posebice problematično i opasno za ranjive skupine ljudi, starije i bolesne, te neće ništa naručiti, nego samo sjediti s prijateljima i razgovarati ili će jednostavno skinuti masku i dobro se najesti i napiti, kako bi zadovoljio svoje primarne ljudske potrebe?

Mnogi tvrde kako je ta Odluka “nonsense”, jer je neprovediva u praksi.

Ono što je zaraženima Covidom još zabranjeno, bez obzira što imaju masku na licu, je ulazak u bolnice i druge zdravstvene ustanove, staračke domove, dječje vrtiće i škole. Iznimka je ako su tamo zaposleni, jer onda bez obzira na zarazu, s obveznom maskom, smiju na svoje radno mjesto. Iznimka su primjerice glazbenici i logopedi, koji ne mogu raditi s maskom.

Nova odluka navodi kako sva ograničenja vrijede 10 dana od dana od prvog PCR ili antigenskog testa kojim je utvrđena zaraza Covidom-19. Oni uporni sreću mogu pokušati već nakon pet dana. Ako im je test negativan ne moraju više nositi FFP2 masku.

Ministar Rauch je novu Odluku o ukidanju karantene obrazložio konstatacijama kako je pandemija ušla u novu fazu u kojoj se (ne)širenje korona zaraze može kontrolirati cjepivom i novim lijekovima protiv Covida.

Direktorica za javno zdravstvo u austrijskom Ministarstvu zdravstva Katharina Rauch stala je na ministrovu stranu poručivši kako će virus još duže vrijeme ostati živjeti s nama, te da je “nužno prijeći s kriznog modusa na modus prihvaćanja” tih činjenica. Istaknula je kako i unatoč ukidanja karantene zaražene osobe imaju i dalje pravo da ako im nije dobro, ostanu kod kuće.

Ministar gospodarstva Martin Kocher je rekao kako zaposlene osobe koje pripadaju rizičnim skupinama s obzirom na širenje zaraze, mogu ostati kod kuće uz punu, 100 postotnu naknadu plaće. Ova Uredba ostaje na snazi do kraja listopada ove godine.
Austrijska vlada je izvijestila kako je napravila Plan od četiri moguća scenarija i prateće zaštitne mjere vezano uz razvoj epidemiološke situacije u zemlji.

Nova odredba austrijske Vlade o ukidanju karantene za korona zaražene naišla je na oštru osudu oporbe i podosta domaćih stručnjaka s obzirom da Austrija svaki dan bilježi ekstremne brojke novozaraženih i dnevno njih desetine umiru od posljedica zaraze. Sedmodnevni prosječni broj novozaraženih Covidom trenutačno je veći od 10.000. Danas ih je bilo 11.432 i 27 umrlih u jednom danu.

Ono na što svi kritičari upiru prstom, pa tako i oporbeni socijaldemokrati (SPÖ) je činjenica da je jesen pred vratima. I da su već sada iz dana u dan austrijske bolnice sve punije. Danas je u bolnicama bilo 1.719 pacijenata, uključujući 101 na intenzivnoj njezi. Prvi put nakon niza mjeseci broj osoba na respiratoru ponovno je veći od 100. A daljnji porast broja oboljelih očekuju gotovo svi stručnjaci koji se bave epidemiološkim stanjem u zemlji.

“Cijela Vlada je zrela da podnese ostavku”, poručila je danas vladajućoj koaliciji “narodnjaka” (ÖVP) i Zelenih čelnica socijaldemokrata Pamela Rendi Wagner, oštro kritizirajući ukidanje karantene. Iza nje stoje i svi pokrajinski čelnici iz redova SPÖ-a. Bečki gradonačelnik Michael Ludwig je rekao kako je Vlada tom odlukom napravila “korak u pogrešnom smjeru” i da će Beč pomno pratiti razvoj događaja kako bi otklonio opasnost od širenja virusa.

Medijima je posebno zanimljiva bila izjava socijaldemokratkinje Gabi Sprickler Falschlunger, supruge austrijskog ministra zdravlja Johanna Raucha iz redova Zelenih koji je ukinuo karantenu, a koja je javno kritizirala vlastitog supruga poručivši mu da je navedena odluka “pogrešna”. Ministrova supruga koja je liječnica opće prakse tvrdi da će se bez izolacije zaraženih osoba zaraza ne samo još brže širiti nego i bez obzira na lakši oblik bolesti ostavljati dugoročne posljedice na preboljele, što nije uzeto u obzir.

U svakom slučaju o ukidanju karantene sigurno će se još dugo govoriti. Ne samo u Austriji nego i njenom susjedstvu, koje pomno prati sve što se događa u ovoj alpskoj zemlji i šire uoči dolaska jeseni i zime. Jer korona je samo jedan od ogromnih aktualnih problema. Tu su još i inflacija, vrtoglavi rast cijena energenata i hrane, nestašica ruskog plina i brojni drugi, koji čekaju da budu posloženi na listi prioriteta.