PO DRUGI PUT Vijeće sigurnosti UN-a odgodilo glasovanje o nacrtu rezolucije o Gazi

Vijeće sigurnosti UN-a
EPA

Vijeće sigurnosti UN-a po drugi put odgodilo glasovanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na obustavu neprijateljstava u Gazi radi isporuke pomoći.

Manje od dva tjedna nakon američkog veta na raniju rezoluciju, glasovanje je više puta odgođeno od ponedjeljka i bilo je predviđeno za utorak navečer po lokalnom vremenu.

Sjedinjene Države su 8. prosinca, unatoč pritisku glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, blokirale usvajanje rezolucije kojom se pozivalo na “trenutni humanitarni prekid vatre” u Pojasu Gaze gdje izraelska vojska nastavlja svoje smrtonosne udare u znak odmazde za krvave zločine Hamasa 7. listopada, prenosi Hina.

Uz ogromnu potporu Opće skupštine koja je prošli tjedan usvojila isti neobvezujući tekst, Ujedinjeni Arapski Emirati predložili su Vijeću novi projekt s neizvjesnim ishodom.

Dok je prva verzija pozivala na “hitan i trajni prekid neprijateljstava”, novi tekst je manje izravan i poziva na “hitnu suspenziju neprijateljstava kako bi se omogućio siguran i nesmetan humanitarni pristup”, te na “hitne mjere prema trajnom prekidu neprijateljstava”.

Dok se Izrael i njegov američki saveznik protive terminu “prekid vatre”, kvalifikacija mogućeg prekida rata – “stanka”, “primirje”, “humanitarni prekid vatre” –  u srcu su podjela Vijeća više od dva mjeseca.

“Pregovori su kompleksni, ali se nadamo da će Vijeće danas govoriti jednim glasom”, rekla je ranije ambasadorica Emirata Lana Zaki Nusseibeh.