VIDEO  Po dolasku u Rusiju uhićen najveći Putinov kritičar Aleksej Navaljni

Policija je privela istaknutog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog po dolasku na moskovski aerodrom u nedjelju nakon što je iz Njemačke prvi put otputovao kući u Rusiju otkad je otrovan prošlog ljeta, javlja Reuters.

Potez, zbog kojeg bi Navalni mogao biti zatvoren na 3,5 godine zatvora zbog navodnog kršenja zatvorske kazne, vjerovatno će potaknuti niz 'zapadnjačkih' kritika na račun predsjednika Vladimira Putina.

U slučaju koji je privukao široku međunarodnu pozornost, Navaljni je otrovan prošlog ljeta onim što su njemačka vojna ispitivanja pokazala da je nervni agens Novichok, verziju događaja koju Kremlj odbacuje.

Navaljnijev avion iz Berlina preusmjeren je na drugi moskovski aerodrom u posljednji trenutak, u naporu vlasti da osujete novinare i pristalice koji su ga čekali.

Kritičaru ruskog predsednika Vladimira Putina pozlilo je 20. kolovoza na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk, a Navaljni je hitno prebačen u bolnicu, gde je proveo dva dana prije nego što je poslan na liječenje u Berlin.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert, 2.rujna je kazao kako je Navalni otrovan kemijskim agensom iz grupe novičoka, a dvije nezavisni laboratoriji u Švedskoj i Francuskoj potvrdile su da je Navalni otrovan. Rusija uporno negira tvrdnje o trovanju.