'PLAVA LAGUNA' Island evakuirao poznatu turističku atrakciju zbog vulkanske erupcije

Plava laguna

Islandje evakuirao poznatu turističku atrakciju Plavu lagunu zbog obližnje seizmičke aktivnosti koja ukazuje na neposrednu vulkansku erupciju, izvijestila je jučer državna televizija RUV.

Nakon intenzivne seizmičke aktivnosti počela je teći magma u području oko lagune, popularnog geotermalnog lječilišta poznatog po toploj vodi prekrasne plave boje. "S obzirom na dubinu magme, od oko četiri kilometra, vulkan bi mogao eruptirati u roku od nekoliko sati", rekao je vulkanolog Thorvaldur Thordarson za RUV, prenosi Index.

Evakuiran i obližnji grad

Evakuira se i obližnji grad Grindavik, navodi RÚV. Policija je priopćila kako evakuacija do ide po planu i da je posljednjih dana u gradu bilo samo nekoliko ljudi. Plava laguna je objavila kako će kompleks biti zatvoren barem do nedjelje, kada će se napraviti ponovna procjena opasnosti.  

U studenom je Plava laguna bila zatvorena tjedan dana nakon što je u 24 sata zabilježeno 1400 potresa. Smješten na specifičnoj lokaciji između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, dvije najveće na planetu, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se ispod njegove površine dvije ploče kreću u suprotnim smjerovima. 

Samo poluotok Reykjanes ima šest aktivnih vulkanskih sustava. Cijeli Island broji preko 30 aktivnih vulkana.