PLANIRALI DRŽAVNI UDAR Njemačka policija uhitila 25 osoba, bivši vojnici i krajnji desničari htjeli preuzeti vlast

pornografija, djeca, uhićenja, München, ubojstvo, Njemačka, policija, pokušaj ubojstva, austrija, Njemačka, državni udar, Vlada, austrija, Salzburg, državljanin srbije, Cobra, Hrvatsko državljanstvo, LINZ , Islamistička grupa, austrija, islamska drzava
AFP/Ilustracija

Diljem Njemačke je uhićeno 25 osoba zbog sumnje da su planirali svrgnuti vladu, piše BBC.

Izvještaji iz Njemačke govore kako je skupina krajnjih desničara i bivših vojnih lica planirala upasti u zgradu parlamenta, Reichstag, i preuzeti vlast.

Nijemac kojega je skupina nazivala princem Heinrichom XIII. navodno je bio osoba oko koje se formirala mreža zavjernika. Među uhićenima u 11 njemačkih pokrajina bila su i dvojica navodnih vođa pobune.

U zavjeru su navodno bili uključeni članovi ekstremističkog pokreta Reichsbürger (Građani Reicha), koji je dugo bio pod policijskim povećalom zbog nasilnih napada i rasističkih teorija zavjere. Radi se o ljudima koji također odbijaju priznati modernu njemačku državu.

Procjenjuje se da je 50 muškaraca i žena bilo dio skupine za koju se tvrdi da je planirala srušiti republiku i zamijeniti je novom državom po uzoru na Njemačku iz 1871.

"Još nemamo ime za ovu skupinu", rekla je glasnogovornica ureda federalnog tužitelja.

Racije su se dogodile u većem dijelu zemlje, a dvije osobe uhićene su u Austriji i Italiji, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA. 

Ministar pravosuđa Marco Buschmann tvitao je da je u tijeku velika protuteroristička operacija i da je navodno "planiran oružani napad na ustavna tijela".

Savezni tužitelj rekao je da je skupina planirala nasilni državni udar od studenog 2021.

Bivši pripadnici vojske također su bili značajan dio zavjere za državni udar, navodi se u izvješćima. Među njima su bili bivši elitni vojnici iz specijalnih jedinica.

Zavjerenici su već imali planove za vladanje Njemačkom, priopćilo je savezno tužiteljstvo. Članovi su shvatili da svoje ciljeve mogu ostvariti samo "vojnim sredstvima i nasiljem protiv državnih predstavnika", a to je uključivalo i izvršenje ubojstava.

Javni emiter ZDF izvijestio je da je bivši ekstremno desni član donjeg doma parlamenta, Bundestaga, također bio dio zavjere i da je postavljen za ministra pravosuđa grupe, s princom Heinrichom kao vođom.