PITANJE TRENUTKA Europska unija ne nudi puno Srbiji, priznanje Kosova neizbježno

PITANJE TRENUTKA Europska unija ne nudi puno Srbiji, priznanje Kosova neizbježno

Srbija i Kosovo trebaju prihvatiti plan EU-a za normalizaciju odnosa, što je ključno za stabilnost cijele regije, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Postoji plan Europske unije za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. Mislim da je to prilika za obje strane da iskoriste trenutak jer je normalizacija ključna za sigurnost, stabilnost i prosperitet regije”, rekla je von der Leyen u razgovoru s dopisnicima novinskih agencija koje sudjeluju u projektu zajedničke europske redakcije European Newsroom (ENR), među kojima je i Hina.

Zadnji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod posredništvom EU-a. održan je 27. veljače. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je poslije sastanka da su srpski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti prihvatili ponuđeni sporazum i da predstoje razgovori o njegovoj provedbi.

U tekstu sporazuma kaže se da će dvije strane razvijati “normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava”, da će “međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući putovnice, diplome, registarske pločice i carinske pečate”.

U dokumentu također stoji da obje strane polaze od pretpostavke da nijedna strana ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti djelovati u njezino ime i da se Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Također, nijedna strana neće blokirati niti poticati druge da blokiraju napredak druge strane na njezinom putu prema EU na temelju vlastitih zasluga.

Međutim, vrlo su brzo uslijedile izjave koje proturječe nekim odredbama iz sporazuma.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da neće pristati na članstvo Kosova u UN-u, iako u sporazumu stoji da to neće blokirati.