Papina izjava o homoseksualcima izazvala potres, no što je zapravo rekao

Papa Franjo
AP

Isječak iz dokumentarnog filma “Franceseco”, koji se bavi životom i poslanjem pape Franje, izazvao je niz reakcija odmah nakon objave. Središte interesa javnosti je dio u kojem je Papa pozvao na stvaranje zakonskog okvira za istospolne parove, te kazao kako homoseksualci “imaju pravo na obitelj”, piše Bitno.net

Pojedini mediji navodili su kako je Papa svojim riječima izmijenio crkveni nauk, dok su drugi postavljali pitanja što je Papa zapravo htio reći i je li riječ o njegovom osobnom zaokretu o ovim pitanjima.

Kako prenosi CNA, Papa je govoreći o pastoralnoj skrbi za katolike koji se identificiraju kao LGBT uputio dva komentara. Prvo je rekao: “Homoseksualci imaju pravo biti dio obitelji. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko ne smije biti odbačen niti doveden do očajanja zbog toga.”

Iako u isječku nije prikazano Papino tumačenje tih riječi, iz svega što dosad znamo o njegovim stavovima možemo zaključiti da se spomen prava na obitelj ne odnosi na podršku udomljavanju ili posvajanju djece od strane LGBT parova, nego na poziv roditeljima da ne odbacuju svoju djecu ako se identificiraju kao LGBT.

Franjo se ranije izričito protivio posvajanju djece od strane gay ili lezbijskih parova govoreći kako “svaka osoba ima pravo na muškog oca i žensku majku kako bi im pomogli u izgradnji vlastitog identiteta”, dok je, s druge strane, roditeljima poručivao da ne odbacuju svoju djecu ako ona smatraju da su istospolne orijentacije.

Što se tiče spominjanja civilnih partnerstava, Sveti Otac je kazao: “Moramo stvoriti zakon o civilnim partnerstvima. Na taj bi način oni bili zakonski zaštićeni. Za to sam se već zalagao.“ Time se Papa najvjerojatnije referirao na razdoblje kada je bio nadbiskup Buenos Airesa. Tada je obraćajući se svojoj braći biskupima predložio da podupru životno partnerstvo kao alternativu istospolnom braku. Argentina je naposljetku ipak legalizirala istospolne brakove, što je sadašnji Papa nazvao „destruktivnim napadom na Božji plan“.

Prema tome, čini se da u Papinim izjavama danim u novom dokumentarnom filmu nema puno novog, iako CNA naglašava da je ovo prvi put da je Papa dao javnu eksplicitnu podršku civilnim partnerstvima.

Ono što su pojedini katolički mediji stavili u fokus jest da je podrška civilnim partnerstvima zaokret od crkvene poziciji istaknute u dokumentu Kongregacije za nauk vjere iz 2003., u kojem piše kako “poštovanje prema homoseksualnim osobama ne može ni na koji način voditi do odobravanja homoseksualnog ponašanja niti do pravnog prepoznavanja homoseksualnih zajednica”.

„Pravno priznavanje homoseksualnih zajednica ili njihovo postavljanje na istu razinu s brakom značilo bi ne samo odobravanje devijantnog ponašanja, što bi imalo za posljedicu pretvaranje u model današnjem društvu, već bi i zaklonilo osnovne vrijednosti koje pripadaju zajedničkim nasljedstvom čovječanstva”, stoji također u dokumentu.

Iako je stav iznesen u dokumentu iz 2003. sukladan s dugogodišnjom disciplinom Crkve, on ne predstavlja članak vjere niti je Papa svojim stavom zanijekao bilo kakvo doktrinarnu istinu koje su se katolici obavezni držati. Isto tako, valja naglasiti kako intervju za jedan dokumentarni film nije forum za službeno papinsko učenje, te vjernici imaju pravo na drugačije mišljenje od onoga koje je Sveti Otac izrekao.

Na kraju, Bitno.net navodi da je vrijedno podsjetiti kako Papine izjave nisu uzete u cijelosti pa ih treba uzeti s dozom opreza dok ne izađe cijeli dokumentarni film ili dok Vatikan ne dadne dodatna pojašnjenja.

Što Katekizam kaže o homoseksualcima?

U točkama 2358 i 2359 Katekizma Katoličke Crkve piše: “Nemali broj muškaraca i žena pokazuju duboke homoseksualne težnje. Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su kršćani, da sa žrtvom Gospodinova Križa sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja.