PAPA U MONGOLIJI ''Vlade ne trebaju strahovati od Katoličke crkve jer ona nema politički program''

papa Franjo Mongolija
Vatican media

Papa Franjo kazao je danas da vlade ne trebaju strahovati od Katoličke crkve jer ona nema političku strategiju, a čini se da su njegove riječi bile upućene Kini, a ne Mongoliji kojoj je stigao u posjet.

Papa je doputovao u posjet Mongoliji, zemlji sa samo 1450 katolika, u kojoj malena katolička zajednica održava dobre odnose s vlastima koje imaju razumijevanja za njezine socijalne, zdravstvene i dobrotvorne aktivnosti, prenosi Hina.

Crkva nema politički program

U obraćanju biskupima, svećenicima, misionarima i pastoralnim radnicima Papa je rekao da Isus svojim apostolima nije dao nikakav politički mandat, već im je rekao da vjerom ublaže patnje "ranjenog čovječanstva".

"Upravo zato nema razloga da vlade i svjetovne institucije strahuju od evangelizacijskog rada Crkve, jer ona nema nikakav politički program. Pokreće je tiha snaga Božje milosti i poruka milosrđa i istine, koje je svrha promicati dobro svih", rekao je papa.

Poruka Kini

Među okupljenima bio je i najviši katolički klerik Hong Konga, nadbiskup Stephen Chow, prvi hongkonški biskup koji je u travnju službeno posjetio kinesku prijestolnicu u zadnjih gotovo 30 godina. Chow, kojeg će Papa u rujnu proglasiti kardinalom, novinarima je rekao kako se nada da bi Crkva u Hong Kongu mogla biti svojevrstan "most" s kontinentalnom Kinom.

Chow predvodi izaslanstvo od oko 40 katolika iz Hong Konga. Kazao je da Katolička crkva u Aziji raste i sada je u poziciji da pomogne u međusobnom razumijevanju između katolika Istoka i Zapada.

Istaknuo je da papa, koji se potrudio prijeći tako dugačak put kako bi posjetio tako malenu zajednicu, pokazuje "da se Crkva širi na periferije, jer Crkva nije samo Crkva u Rimu već i Crkva svijeta".