Papa stigao u povjesnu posjetu V. Britaniji

Papa Benedikt, Papa Benedikt
Papa posjetu počinje u Škotskoj, u Edinburghu i Glasgowu, a nastavit će posjetom Engleskoj, odnosno Londonu i Birminghamu.
 
Odmah po dolasku Papa se susreo s kraljicom Elizabetom II., ujedno i poglavaricom Anglikanske crkve, koja ga je primitča u svom dvorcu Holyroodhouse u Škotskoj.
 
Nakon toga Benedikt XVI. će papamobilom proći glavnom gradskom ulicom Edinburgha, gdje će ga dočekati mnoštvo.
 
U popodnevnim satima Papa iz Edinburgha putuje u Glasgow gdje će slaviti prvu misu na otvorenom, u parku Bellahouston.
 
Tom će prilikom nastupiti i hor od 800 pjevača te pjevačica Susan Boyle, škotska katolkinja koja je slavu stekla nakon televizijskog showa.
 
Navečer će Papa, kako je najavljeno, zrakoplovom otputovati u London gdje će se u petak i subotu održati niz susreta i događaja na političkoj, ekumenskoj i međureligijskoj razini.
 
Posjet završava u nedjelju u Birminghamu beatifikacijom kardinala Johna Newmana, teologa iz 19. stoljeća koji je napustio Anglikansku crkvu i prihvatio katoličku vjeru.
 
Benedikt XVI. drugi je papa koji posjećuje Britaniju otkako se kralj Henrik VIII. godine 1534. otcijepio od Vatikana zato što je tadašnji papa odbio poništiti njegov brak s Katarinom Aragonskom.
 
Posjet će zato obilovati simbolikom u petak, kada će Benedikt XVI. kao prvi papa stupiti u Westminstersku opatiju, raskošnu crkvu koju je Henrik VIII. učinio katedralom nove Anglikanske crkve.
 
Papa će ondje s poglavarom Anglikanske crkve, canterburyjskim nadbiskupom Rowanom Wiliamsom moliti za jedinstvo kršćana, najavio je AFP navodeći dekana Westminsterske opatije Johna Halla.
 
Odnosi dviju crkava zategnuti su otkako je Vatikan lani ponudio utočište anglikanskim vjernicima, razočaranima ređenjem žena i prihvaćanjem homoseksualnih brakova, uz očuvanje liturgije "svojstvene anglikanskoj tradiciji".
 
Mnogi su anglikanci teško primili tu katoličku inicijativu.
 
"Dio anglikanskog svijeta drži prijelaz anglikanskih disidenta u krilo Rima nekom vrstom aneksije koju je učinila Katolička crkva", piše komentator talijanskog dnevnika "Il Fatto" Marco Politi.
 
Upravo kako bi se istakle razlike između dviju vjerskih zajednica, Papu će u petak u Westminsterskoj opatiji dočekati pastorica Jane Hedges, poznata aktivistica za ređenje žena u anglikanaca.
 
Benedikt XVI. ne dolazi u sretnom trenutku u London jer Katoličku crkvu potresaju pedofilski skandali, zbog čega su neki ekstremni ateisti predložili da se Papu uhapsi kao najodgovorniju osobu za seksualna zlostavljanja unutar Crkve.
 
Proteste najavljuju i druge grupe: sekularisti, zajednice za zaštitu prava homoseksualaca, grupe koje zagovaraju ređenje žena.
 
Nadbiskup Vincent Nichols smatra da Papu takvi protesti neće duboko pogoditi jer je on čovjek koji inteligentno proučava svijet.
 
Papin pohod budi u Britanaca nezadovoljstvo i zato što će se polovica troškova organizacije, nekih 20 miliona funti (24 miliona eura), namaknuti novcem poreznih obaveznika.