Papa proglasio pet novih svetaca

Na misi su bili belgijski kralj Albert i kraljica Paola, poljski predsjednik Lech Kaczynski, francuski premijer Francois Fillon i španjolski ministar vanjskih poslova Angel Mratinos kako bi proslavili nove svece iz svojih zemalja.

Rad s gubavcima priskrbio mu divljenje u Americi

Jozesf De Veuster poznatiji kao Damien otišao je na Havaje s 23 godine gdje je radio s gubavcima "bez straha i gađenja", ističe papa. Uz njih je i obolio te je posljednje četiri godine svog života bio "gubavac među gubavcima". Umro je 1889. godine. Njegov kip nalazi se u američkom Kongresu i poznat je među američkim kršćanima. Obama je pozdravio njegovu kanonizaciju.Jeanne Jugan

Papa je svetim proglasio i varšavskog nadbiskupa Zigmunda Felinskog koji se pobunio protiv ruske aneksije Poljske 1863. godine. Car ga je prognao na Sibir gdje je služio 20 godina robije i bio "sjajan primjer cijeloj Crkvi", naglasio je Benedikt XVI.

Dva Španjolca i Fracuskinja

Sljedeći novi svetac je španjolski pripadnik dominikanskog reda Coll Guitart koji je u 19 stoljeću propovijedao diljem Katalonije. Papa kaže da su njegove propovijedi "dirnule srca drugih, jer je govorio ono što je sam strastveno živio".

Još jedan Španjolac koji je proglašen svetim je brat Arnaiz Baron koji je umro samo sa 27 godina. Papa ga smatra odličnim primjerom mladima, jer nije znao moliti dok je započeo svoje redovništvo što je poučno "mladim ljudima koje nije lako zadovoljiti".

Francuska nova svetica je Jeanne Jugan koja je radila sa siromašnim i starijim osobama i odrekla se osobnog bogatstva kako bi postala "siromašna među siromašnima"

index.hr