Papa pohvalio novinare zbog razotkrivanja seksualnog zlostavljanja u crkvama

Papa pohvalio novinare zbog razotkrivanja seksualnog zlostavljanja u crkvama
Reuters

Papa Franjo je zahvalio novinarima što su pomogli u otkrivanju skandala o svećeničkom seksualnom zlostavljanju koje je Rimokatolička crkva prvobitno pokušala zataškati.

Papa je pohvalio, kako je kazao, 'misiju' novinara i novinarstva. Istaknuo je kako je ključno da novinari izađu 'na teren' i razotkriju što se događa u vanjskome svijetu jer se samo tako mogu suprotstavili dezinformacijama na internetskim stranicama, prenosi Index. 

"Zahvaljujem vam jer nam govorite o tomu što u Crkvi nije kako treba biti, jer ste nam pomogli da takve stvari ne gurnemo pod tepih, kao i za glas koji ste dali žrtvama zlostavljanja", rekao je Papa.

Franjo je govorio na svečanosti održanoj u čast dvoje vatikanskih dopisnika veterana, Philipa Pullelle iz Reutersa i Valentine Alazraki iz meksičke Noticieros Televise, koji su tijekom svojih dugih novinarskih karijera pokrivali događaje iz Vatikana.

Skandali o seksualnom zlostavljanju u crkvenim redovima na naslovnice su dospjeli 2002., kad je američki list 'The Boston Globe' objavio seriju članaka u kojima je razotkrio obrazac svećeničkog zlostavljanja maloljetnika i raširenu kulturu zataškavanja takvih informacija unutar Crkve.

Od tada Crkvu u brojnim zemljama svijeta tresu skandali. Posljednja je razotkrivena u Francuskoj, gdje je velika istraga iz listopada otkrila da su francuski svećenici u zadnjih 70 godina seksualno zlostavljali više od 200.000 djece.

Kritičari su optužili Franju da je presporo reagirao na skandale otkako je 2013. postao poglavar Katoličke crkve. Predbacuju mu i da je vjerovao svojim kolegama svećenicima, a ne riječima brojnih žrtava zlostavljanja.

No 2018. Franjo je pokušao ispraviti greške iz prošlosti. Tada je javno priznao da je pogriješio u čileanskom slučaju zlostavljanja te je obećao da Crkva više nikad neće pokušati prikriti takva zlodjela.

Godine 2019. pozvao je na 'sveobuhvatnu borbu' protiv takvih zločina koje treba 'zbrisati s lica zemlje'. U subotu je među ostalim rekao da je misija novinara 'razjasniti, učiniti svijet manje nejasnim mjestom te omogućiti onima koji u njemu žive da ga se manje boje'.

Da bi u tomu uspjeli, novinari moraju izbjeći tiraniju stalne prisutnosti na internetskim i društvenim mrežama, istaknuo je Papa. "Ne može se sve reći putem e-pošte, telefona ili ekrana", pojasnio je Sveti Otac.