Papa Franjo zabrinut zbog eskalacije nasilja u Ukrajini

Papa Franjo, pozvao na prekid svih ratova, poglavar Katoličke Crkve, Papa Franjo, Bliski istok, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, misa, Vatikan, katolička crkva, Papa, ISIL, Papa Franjo, agresija, Vojna intervencija, poruka, sveta stolica, Vatikan, Jorge Bergoglio, Papa Franjo, crkveni zakoni, Papa Franjo, Vatikan, blagdan Male Gospe, evanđelje, Papa, treći svjetski rat, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, papa vjernici, Konzervativni kardinali, Vatikan, Biskupska sinoda, homoseksualnost, Vatikan, Papa Franjo, Konzervativni kardinali, sveta stolica, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Sveti Otac, Papa Franjo, Istanbul, Turska, Papa Franjo, Papa Franjo, Sveti Otac, Vatikan, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, EU i Rusija, SAD i Rusija, proruski separatisti, Papa, ukrajina, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, ukrajina, Ivan Šarić, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo, Papa, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa, Papa Fran
Čelnici Europske unije zaprijetili su u nedjelju Rusiji novim sankcijama zbog jačanja nasilja na istoku Ukrajine, američki predsjednik Barack Obama također je poručio kako želi povećati pritisak na Moskvu, a zabrinutost zbog eskalacije nasilja izrazio je i papa Franjo, prenose svjetske agencije.

"Popuštanje je ponovno potaknulo agresora na još veće nasilje. Vrijeme je da zaoštrimo svoju politiku na osnovi golih činjenica, a ne iluzija", ocijenio je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o subotnjem raketnom napadu na Mariupolj u kojem je poginulo najmanje 30 civila, a stotinu je ozlijeđeno.

Istraga OESS-a pokazala je da je grad napadnut sa separatističkog područja istočno od grada. Napad je izveden višecijevnim bacačima raketa Grad.

Latvijsko predsjedništvo EU-a također je upozorilo na mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji i zatražilo izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, koja se zauzima za poboljšanje odnosa s Rusijom, na Twitteru je isto tako upozorila da će "nasilje neizbježno dovesti do novog ozbiljnog pogoršanja odnosa između EU-a i Rusije."

Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics bio je još izravniji. "Separatistički napad na Mariupolj prekršio je sporazume iz Minska", objavio je na Twitteru. "Rusija je u potpunosti odgovorna da ih zaustavi, inače slijedi veća izolacija i nove sankcije", prenosi Reuters.

Države članice EU-a podijeljene su, međutim, u pogledu sankcija protiv Rusije i pitanje je mogu li postići konsenzus o njihovu jačanju.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je tijekom posjeta Indiji da želi povećati pritisak na Rusiju nakon napada na Mariupolj.

"Nastavit ćemo s pristupom koji već provodimo, točnije jačanjem pritiska na Rusiju i razmotrit ću sve dodatne opcije kojima raspolažemo, osim vojnog sukoba", rekao je na konferenciji za novinare u New Delhiju.

"Jako smo zabrinuti zbog novih kršenja prekida vatre i agresije separatista s ruskom potporom, ruskom opremom, ruskim financiranjem, ruskom obukom i ruskim postrojbama", dodao je.

Obama je kazao da će SAD nastaviti provoditi "gospodarski pritisak" na Rusiju i "diplomatski je izolirati".

"Uvijek sam bio jasan u pogledu činjenice da ne bi bilo dobro da se upuštamo u vojni sukob s Rusijom", istaknuo je, prenosi AFP.

Papa Franjo izrazio je također "veliku zabrinutost" zbog pogoršanja situacije u Ukrajini i zatražio "nastavak dijaloga i prekid neprijateljstava."

"S velikom zabrinutošću pratim pogoršanje sukoba u istočnoj Ukrajini, koji neprestano uzrokuju mnogobrojne žrtve među civilnim pučanstvom", rekao je Papa nakon okončanja molitve Angelusa.