PAPA FRANJO Rat u Ukrajini nije vođen samo interesima Rusije

PAPA FRANJO Rat u Ukrajini nije vođen samo interesima Rusije

Rat u Ukrajini vođen je interesima nekoliko "carstava", a ne samo Rusije, rekao je papa Franjo u intervjuu. Franjo je rekao da je sukob potaknut "imperijalnim interesima, ne samo ruskog carstva", već i carstava iz drugih dijelova svijeta.

Papa je dao intervju za talijansku švicarsku televiziju RSI koji bi trebao biti emitiran u nedjelju. Izvatke su u petak objavili talijanski dnevnici La Repubblica, La Stampa i Corriere della Sera, prenosi Hina.

Spreman pričati s Putinom

Izrazio je spremnost razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pozvao na mir. Franjo, koji ima 86 godina i obilježava 10. obljetnicu od izbora 13. ožujka, također je rekao da će podnijeti ostavku ako se previše umori i izgubi sposobnost upravljanja Rimokatoličkom crkvom.

Prošli je mjesec rekao da bi se papinske ostavke trebale dogoditi samo u iznimnim okolnostima. Njegov prethodnik Benedikt XVI., koji je preminuo 31. prosinca prošle godine u dobi od 95 godina, postao je prvi papa koji je podnio ostavku u oko 600 godina kada je odstupio 2013.

Upitan što bi ga navelo da donese istu odluku da odustane, Franjo je rekao: "Umor zbog kojeg stvari ne vidite jasno. Nedostatak jasnoće, nedostatak znanja kako procijeniti situacije".