PAPA FRANJO IDE NA COP 28 Najavio sudjelovanje u raspravama o klimatskim promjenama i energetskoj tranziciji

Papa Franjo Cop28

Sveti Otac će od 1. do 3. prosinca sudjelovati na Konferenciji stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP28, te je stoga uoči putovanja 27. studenog objavio poruku na platformi X.

„Ako vjerujemo u sposobnost ljudskih bića da nadiđu svoje sitne interese i razmišljaju u velikim razmjerima, ne možemo odustati od snova da će #COP28 dovesti do ubrzanja energetske tranzicije. Ta konferencija može biti prekretnica“, napisao je Papa.

Svjetski čelnici će na Konferenciji COP28 od 30. studenog do 12. prosinca raspravljati o politikama usmjerenima na ograničavanje porasta globalne temperature i suočavanje s utjecajima povezanima s klimatskim promjenama. To će biti prvi put da na konferenciji sudjeluje Papa.

On će na putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate krenuti iz Rima 1. prosinca i ondje boraviti do 3. prosinca. Sudionicima Konferencije obratit će se 2. prosinca, a osim toga održat će privatne bilateralne sastanke.

U nedjelju 3. prosinca Sveti Otac će svečano inaugurirati Paviljon vjere u Expo Cityju. Paviljon je kreiran kako bi potaknuo na konkretnije djelovanje te istaknuo snagu religija i vjerskih vođa na području suzbijanja klimatskih promjena.

Nakon putovanja u Abu Dhabi 2019., to će biti drugi posjet pape Franje Ujedinjenim Arapskim Emiratima, donosi Vatican News.