FOTO  Papa Franjo će u Slovačkoj posjetiti najveći geto u Europi

Lunik IX Košice

Papa Franjo planira se sastati s romskom manjinom Slovačke prilikom posjeta članici EU sljedećeg mjeseca, rekao je nadbiskup 2. kolovoza u izjavi kojom se obilježava Dan sjećanja na holokaust Roma.

U Slovačkoj će se od 12. do 15. rujna papa susresti s romskom zajednicom osiromašenog stambenog naselja Lunik IX, urbane pustare u gradu Košice.

"Papa Franjo svjestan je problema manjina i prihvatio je nazočiti planiranom sastanku u Luniku IX", rekao je nadbiskup Bernarda Bobera iz Košica.

Gotovo 20 posto od procijenjenih 400.000 Roma u Slovačkoj živi u strašnom siromaštvu u više od 600 bijednih gradova u zemlji eurozone s 5,4 milijuna ljudi.

Vladina dužnosnica odgovorna za romska pitanja, Andrea Buckova, rekla je kako je potrebno podsjetiti mlađe generacije da rasizmu i govoru mržnje nema mjesta u društvu.

"Nažalost, u Slovačkoj i dalje postoji diskriminacija, dok se stereotipi i predrasude prema Romima jačaju", rekla je za lokalnu novinsku agenciju SITA.

Dan sjećanja na romske žrtve holokausta obilježava događaje od 2. i 3. kolovoza 1944., kada su nacisti ubili gotovo 3.000 Roma, uglavnom žena, djece i starijih osoba, u logoru smrti Auschwitz.