PAPA FRANJO ČASNIM SESTRAMA "Vi niste ropkinje! Služba vam je plemenita i borite se protiv nepravde"

Papa Franjo, časne sestre, katolička crkva

Papa Franjo pozvao je redovnice da se “bore” ako se prema njima “nepravedno postupa, čak i unutar Crkve”, priznajući da se ponekad njihova služba “svodi na robovanje”.

"Pozivam ih da se bore kada se, ponekad, prema njima nepravedno postupa. Čak i unutar Crkve, kada se njihova služba, tako plemenita, svodi na robovanje. Ponekad su za to odgovorni ljudi iz Crkve, rekao je Sveti Otac rođen u Argentini na video snimci koja je objavljena u utorak kako bi se predstavile Papine molitvene nakane za veljaču posvećene redovnicama i Bogu posvećenim ženama", prenosi Hina.

Neka se ne obeshrabre, dodao je 85-godišnji Papa koji je više puta osudio “nasilje” i “ropski odnos” prema ženama.

Pitanje redovnica koje obavljaju kućanske poslove u službi muške crkvene hijerarhije, napose kardinala i članova Kurije, već je bilo u središtu zanimanja javnosti.

Te žene rade kao sluškinje kod svećenika, biskupa i kardinala, gdje kuhaju, spremaju, peru odjeću i veoma su slabo plaćene, rekla je za AFP Lucetta Scaraffia, povjesničarka, komentatorica i bivša direktorica mjesečnika “Žene Crkva Svijet”.

To se u Crkvi smatra normalnim: žene moraju služiti ne tražeći ništa zauzvrat, dodala je Scaraffia, autorica knjige “Feministkinja i kršćanka”. Naučene su da budu počašćene što služe svećenicima. To je način razmišljanja.