PADA MAFIJA Policija diljem Europe provodi 150 koordiniranih racija protiv 'Ndrangheta' mafije

Eric Van Duyse
photonews

Policija u osam europskih zemalja izvršila je u srijedu racije na 150 adresa u velikoj, koordiniranoj akciji usmjerenoj na ozloglašenu talijansku mafiju 'Ndrangheta', rekli su belgijski tužitelji u srijedu. 

"To je vjerojatno najveća operacija ikada provedena u Europi protiv mafije Calabrese", rekao je glasnogovornik ureda saveznog tužitelja Eric van Duyse na konferenciji za novinare. Kazao je da je 1400 policajaca u Italiji bilo uključeno u racije, revidirajući brojku od 3000 tužitelja koju su ranije dali u izjavi. Rekao je također da je u Njemačkoj sudjelovalo više od 1.000 policajaca. Van Duyse je rekao da su europske racije pokrenute istragom belgijskog tužitelja koja je otvorena prije pet godina "pod oznakom najveće tajnosti" navodi france24.com.

Kako javlja Reuters, osumnjičenici se terete za pranje novca, kaznena djela porezne utaje, prijevare i krijumčarenja droge, mafijaško zločinačko udruživanje te posjedovanje i promet oružjem.

Zemlje EU u kojima su se racije dogodile bile su Italija, Njemačka, Francuska, Belgija, Španjolska, Portugal, Slovenija i Rumunjska, rekli su tužitelji. U Belgiji je izvršeno 25 policijskih racija, a uhićeno je 13 osoba, uključujući najmanje šest za kojima se tragalo na temelju europskih uhidbenih naloga koje je izdala Italija.