FOTO  Otkrivena tajna Staljinovog bunkera

Aleksandar Kuzmin, arhitekt iz Moskve, potvrdio je glasine o postojanju tajnog Staljnovog bunkera. Kuzim objašnjava kako iz Kremlja polazi tunel dug pet kilometara kroz kojeg mogu proći oklopna vozila, dok se ukupna mreža tunela proteže na 17 kilometara.

Staljin i njegovi arhitekti su vjerovali kako će Nijemci, ukoliko budu Moskvu sravnili sa zemljom, poštedjeti stadion kako bi na njemu organizirali pobjedničku paradu.
Vojska, u čijem je posjedu bunker, proširila je tunele kako bi napravila galeriju u kojoj su izložena umjetnička dijela iz Staljinova vremena, a koja su bila zabranjena tijekom perestrojke u svim ruskim muzejima zbog veličanja sovjetske epohe.

Bunker se, objašnjava Kuzmin, nalazi ispod stadiona 'Staljinac', a ne ispod tržnice kako se ranije nagađalo.

'Staljinac' je sa svojih 120 tisuća sjedećih mjesta bio najveći u Europi, a Konstantin Mihajlov, koordinator pokreta 'Arhnadzor', objašnjava kako je logično to što tunel prolazi ispod stadiona.

Nijemci stadion ne bi bombardirali, već bi na njemu organzirali parade

Staljin i njegovi arhitekti su vjerovali kako će Nijemci, ukoliko budu Moskvu sravnili sa zemljom, poštedjeti stadion kako bi na njemu organizirali pobjedničku paradu.

Staljinov kabinet u bunkeru
Photo PrtScr bestrussiantour.com  
Bunker vodi uz tunel moskovskog metroa, a bio je povezan s punktom protuavionske obrane u blizini metroa 'Taganska'. Bunker je nakon rata konzerviran, a slučajno ga je pronašao trgovac koji ga je koristio kao skladište za svoju robu, ni ne sluteći o čemu je riječ.

Bunker već 20 godina dobiva različite vlasnike, a nedavno je na televiziji prikazana reklama u kojoj se prikazivalo kako je počela prodaja karata za ekskurzije po tunelu, a sve donedavno se mogla zakazati  posjeta po cijeni od 270 eura po osobi. Međutim, nakon toga je posjete zabranio tamošnji sud.

Staljinov bunker sastoji se od mreže runela koje imaju više od deset izlaza u raznim djelovima Izmajilova, moskovske četvrti. Bunker se sastoji od nekoliko katova, a u njemu je postavljeno i grijanje.

Bunker u Moskvi vrvi bordelima?

Mihail Savkin, rukovoditelj centra za podzemna istraživanja tvrdi kako su se u medijima godinama pojavljivali članci u kojima se tvrdi kako u bunkerima žive brojni trgovci čiji su obrti zatvoreni, te kako su brojne prostorije pretovorene u skladišta, ilegalne tvornice, pekare i bordele.

Također, tek je nedavno otkriveno kako je Staljin planirao izgraditi tunel u Kijevu. On je trebao prolaziti ispod Dnjepra, a trebao je koristiti kao podzemna željeznica, međutim, taj projekt nikada nije završen.
Ovaj je bunker sagrađen početkom Drugog svjetskog rata, a u njemu je Staljinu pripala soba za odmor, smočnica, konferencijska soba u kojoj se moglo smjestiti oko 115 osoba i radni kabinet u kojem je donešena odluka o obrani Moskve.

Bunker u samari ne može uništiti ni bomba od dvije tone bačena iz zraka

Početkom 1940-tih godina, Staljin je Državnom komitetu za obranu dao zapovijed o podizanju novih bunkera. Neki od otkrivenih bunkera nalaze se u tadašnjem Staljingradu, Saratovu, Jaroslavlu, Gorkom, Kazanu, Samari i drugim gradovima.

Unatoč tomu što su bunkeri bili postavljeni u brojnim gradovima ni jedan svojom veličinom nije mogao nadmašiti sklonište u Moskvi koje se proteže na 135 tisuća četvornih metara.

Sklonište u Samari još uvijek postoji i napravljeno je tako da ga uništiti ne može ni bomba od dvije
tone, koja bi na njega pala iz zraka.

Konferencijska soba bunkera u Moskvi
Photo PrtScr www.flickr.com  
Sklonište u Samari bilo je opremljeno sustavom za klimatizaciju i imalo je sprovedenu električnu energiju. Samara (Kujbišev) je u vrijeme napada na Moskvu bila rezervna prijestolnica Sovjetskog saveza.

Staljin je predstavnike vlade slao u bunkere, no on sam nikada u njima nije boravio

U Volgogradu (bivši Staljingrad), nalazi se sklonište, te je jedna žena, koja je u njemu boravila kao djevojčica izjavila kako se u njemu nalazio veliki broj tenkova. Kada su njemački okupatori 1941. godine počeli granatirati Moskvu, Staljin je sve predstavnike vlade uputio u Kujbišev (Samaru), no on sam nikada nije napustio Moskvu.

Također, tek je nedavno otkriveno kako je Staljin planirao izgraditi tunel u Kijevu. On je trebao prolaziti ispod Dnjepra, a trebao je koristiti kao podzemna željeznica, međutim, taj projekt nikada nije završen.

javno.com