OŠTEĆENA LETJELICA Nakon incidenta na beogradskoj zračnoj luci, Air Serbia raskinula ugovor s grčkom avio-kompanijom

avion Beograd
Twitter

"Povodom leta između Beograda i Dusseldorfa JU324 koji je trebao biti realiziran u nedjelju, 18. veljače 2024. godine, kada je došlo do oštećenja aviona embraer E195 partnerske grčke avio-kompanije 'Marathon Airlines', 'Air Serbia' je odmah stupila u kontakt sa nadležnim državnim organima – Direktoratom civilnog zrakoplovstva (DCV) Republike Srbije i Centrom za istraživanje nesreća u prometu (CINS). 

Sigurnost putnika i članova posade je najvažniji prioritet za 'Air Serbiju' i srpska nacionalna avio-kompanija u potpunosti surađuje sa pomenutim organima u istrazi koja se provodi. Zrakooplovne vlasti Grčke također će provesti svoju istragu.

Bez obzira na rezultate pomenute istrage, 'Air Serbia' je danas obavijestila 'Marathon Airlines' da sa tom kompanijom raskida suradnju, tako da već od sutra, 21. veljače 2024. godine, nijedan let 'Air Serbie' više neće biti obavljen letjelicama te grčke kompanije. Letovi koje je trebao obaviti 'Marathon Airlines' bit će raspoređeni na druge avione u floti, da bi se održao kontinuitet prometa.

'Marathon Airlines' je avio-kompanija sa sjedištem u Grčkoj koja ispunjava sve neophodne standarde Europske agencije za sigurnost zračnog prometa (EASA) i članica je Međunarodne asocijacije za zračni prijevoz (IATA). Sa tom kompanijom, 'Air Serbia' je surađivala od lipnja 2023. godine po modelu kratkoročnog zakupa aviona, koji uključuje i članove posade (wet lease). 

Riječ je o poslovnom modelu koji već godinama primjenjuje veliki broj najvećih europskih i svjetskih kompanija, a posebno je postao prihvaćen u razdoblju oporavka avio-prometa poslije pandemije koronavirusa, kada je došlo do značajnog rasta tražnje na tržištu. U okviru suradnje po osnovu kratkoročnog zakupa aviona zajedno sa posadom, partnerske avio-kompanije nose potpunu odgovornost za izbor i pripremu svih članova letačke i kabinske posade na njihovim avionima.

'Air Serbia' želi još jednom da se ispriča svim putnicima sa leta JU324 od 18. veljače 2024. godine zbog pretrpljene neprijatnosti. Uprkos tome što je taj let obavljala partnerska avio-kompanija 'Marathon Airlines', što je avion tom prilikom sigurno prizemljen i što nije bilo ozlijeđenih putnika niti članova posade, kao odgovorna kompanija, 'Air Serbia' želi napomenuti da je u potpunosti svjesna osjećanja kroz koja su prošli putnici na tom letu i da duboko žali zbog neugodnosti sa kojom su se suočili. 

Svi putnici sa leta JU324 od 18. veljače 2024. godine, u skladu sa regulativom, imaju pravo na standardnu odštetu, kao i na nadoknadu ostalih troškova nastalih uslijed odlaganja leta za jedan dan. Svoja prava putnici mogu ostvariti putem posebnog formulara koji je dostupan na stranici 'Air Serbije' i predmetni zahtjevi će biti prioritetno riješeni. 

Pored toga, imajući u vidu navedene okolnosti, kompanija je odlučila da svim putnicima ujedno u potpunosti refundira novac od kupljenih karata za taj let. Ta odluka odnosi se i na 91 putnika od inicijalnih 106, koji su za Dusseldorf iz Beograda otputovali jučerašnjim (19. veljače) odloženim letom.

'Air Serbia' želi istaknuti da se do sada nije oglašavala niti će se oglašavati u vezi sa detaljima o letu JU324 od 18. veljače, sve dok je istraga u tijeku. S druge strane, srpska nacionalna avio-kompanija želi još jednom istaknuti da suosjeća sa svojim putnicima sa leta JU324 od 18. veljače i da razumije neprijatnost sa kojom su se suočili tom prilikom. 

Zbog toga je 'Air Serbia' odlučila da odmah i bez odlaganja poduzme sve gore navedene neophodne mjere iz njene nadležnosti, a u narednom razdoblju će razmotriti i dalje korake, u cilju da nedavno zbivanje ne naruši više desetljeća stjecano povjerenje koje putnici imaju prema srpskoj avio-kompaniji", navedeno je u službenom priopćenju 'Air Serbia'.