OŠTAR POTEZ JAVIERA MILLEA Argentina ne ulazi u Putinov i Xijev savez

Javier Millei

Argentinska vlada povukla je članstvo te južnoameričke zemlje u skupini BRICS gospodarstava u usponu, koje je trebalo započeti početkom siječnja. Novi, ultraliberalni predsjednik Javier Milei službeno je proglasio otkazivanje u pismu zemljama članicama, Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi, potvrdila je jučer argentinska ministrica vanjskih poslova Diana Mondino u intervjuu za novine La Nación.

U pismu novog argentinskog predsjednika, koje su objavili tamošnji mediji, Milei navodi da se "vanjskopolitičko stajalište vlade kojoj je na čelu već nekoliko dana razlikuje se u mnogim slučajevima od onog prethodne vlade". Stoga su, kako se navodi, "neke ranije donesene odluke bit će preispitane".

Pet zemalja bi se trebalo pridružiti BRICS-u

Milei je prisegnuo kao novi predsjednik početkom prosinca nakon pobjede na izborima uz radikalna obećanja za gospodarski i politički zaokret. Na summitu BRICS-a u južnoafričkom gradu Johannesburgu u kolovozu iznenađujuće je najavljeno proširenje skupine za šest novih članica. 

Uz Argentinu, savezu važnih gospodarstava u usponu trebale bi se 1. siječnja 2024. pridružiti Saudijska Arabija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Etiopija. Tadašnji argentinski predsjednik Alberto Fernández pozdravio je članstvo s obzirom na geopolitičke i gospodarske izazove s kojima se njegova zemlja suočava.

Po riječima ministrice Mondino, bila je to ideološka i praktična odluka. "Cilj BRICS-a je trgovina sa zemljama s kojima već imamo sporazume", dodala je. Mileijeva vlada stoga će raditi na "intenziviranju bilateralnih odnosa" s pet sadašnjih članica BRICS-a, stoji u pismu.