Osnivač Facebooka na saslušanju zbog lažnih informacija

Facebook
AFP

Izvršni direktori kompanija Facebook, Twitter i Google uskoro će ponovno svjedočiti pred američkim Kongresom. Mark Zuckerberg, Jack Dorsey i Sundar Pinchai pristali su odgovarati na pitanja Komiteta za SAD 25. ožujka, da bi se prodiskutiralo o tome kako njihove platforme obrađuju dezinformacije u vezi sa covidom 19 i predsjedničkim izborima u SAD koje kruže društvenim mrežama, prenosi Engadget.

"Bilo da se radi o lažnim informacijama u vezi sa covid 19 cjepivom ili o navodnoj izbornoj prijevari, ove platforme su omogućile širenje dezinformacija, intenzivirajući nacionalne krize i ostavljajući mračne posljedice po javno zdravlje i sigurnost", napisali su predsjednici Komiteta u izjavi, prenosi B92.

"Ovo saslušanje nastavit će rad Komiteta na tome da se održi odgovornost društvenih mreža za sve veći porast dezinformacija. Već dugo, velike tehnološke kompanije ne priznaju ulogu koju imaju u poticanju i omogućavanju pristupa lažnim informacijama. Propala je samoregulacija industrije. Moramo raditi na promjeni prakse po kojoj kompanije dozvoljavaju, pa čak i promoviraju dezinformacije na društvenim mrežama", stoji u priopćenju.

Podsjetimo, prošle godine su šefovi najvećih tehnoloških kompanija - Facebook, Apple, Amazon i Google već bili saslušani od strane Kongresa SAD, sa ciljem da se utvrdi tržišna moć tih giganata.