OSEBUJNE LIČNOSTI U EUROPSKOM PARLAMENTU Influenceri, čudaci, pop zvijezde, optuženici...

Europarlamentarci

Europski izbori su iza nas i Hrvatska u novom sazivu Europskog parlamenta neće imati nijednu osebujnu personu kao što su, primjerice, bili Mislav Kolakušić ili Ivan Vilibor Sinčić. Ali, to ne znači da će osebujnih ličnosti nedostajati.

Ako bi “najluđi” bila prejaka riječ, 23 europarlamentarca koja se izdvajaju od ostalih svakako se mogu nazvati najčudnijima, najšašavijima, a vjerojatno i najkontroverznijima. Zašto baš 23, a ne 22 ili 17?

Zato što je upravo toliko eurozastupnika potrebno da bi se formirala politička skupina u Europskom parlamentu. Idući uvjet je da dolaze iz minimalno sedam različitih zemalja. I kad bi se željeli organizirati zajedno, 23 koji će u ovom tekstu biti predstavljeni, svakako bi imali barem jednu zajedničku stvar. A to ne moraju biti svjetonazori ili politička orijentacija.Među njima su ciparska YouTube zvijezda, antikorupcijska pjevačica iz Bugarske, grčki mesar kojeg gotovo nitko nikada nije vidio i bivši vozač utrka optužen da je koristio nacistički pozdrav. Politico ih je postavio u Kooky Group ili Grupu luckastih, ako bismo se okrenuli nešto slobodnijem prijevodu, prenosi N1 tekst Politica.

  1. Fidias Panayiotou (Cipar) – YouTuber
    Ovaj 25-godišnji influencer uspio je što Nina Skočak nije te je ušao u Europski parlament. Pomoglo mu je što ima više od dva milijuna pretplatnika na YouTubeu i što obećava potpunu transparentnost te objavljivanje svega što se događa u Bruxellesu. Bit će nezavisni zastupnik i želi osnovati vlastitu stranku.
  2. Europarlamentarci

2. Galato Alexandraki (Grčka) – mesarka iz Tracije
Ima 76 godina i nigdje ne postoji niti jedna jedina njena fotografija. Poznata je u lokalnoj zajednici i to joj je bilo dovoljno da osvoji mjesto za nacionalističku stranku Grčko rješenje.

3. Petras Gražulis (Litva) – odbačenik koji se suočava s kaznenim progonom
Ovaj 65-godišnjak suočio se s opozivom u Litavskom parlamentu jer je glasovao u ime kolege koji nije bio prisutan na sjednici. Dobio je 10-godišnju zabranu bavljenja politikom u Litvi, ali to ne vrijedi i za Europsku uniju. Birače je pridobio homofobijom i žestokim protivljenjem LGTBQI zajednici.

4. Afroditi Latinopoulou (Grčka) – poznata po ismijavanju tuđih tijela
Sama za sebe kaže kako mami uzdahe, ima tek 33 godine i već je izgradila zavidnu političku karijeru. Nije joj odmoglo što je zbog ismijavanja izgleda jedne grčke TV novinarke izbačena iz Nove demokratske stranke. Pronašla se u stranci Glas razuma, koja se zalaže potpuno oslobođenje od poreza za žene s četvero ili više djece, zabranu pobačaja, zabranu ulaska migranata u zemlju i zabranu rada za pripadnike LGBTQI zajednice u obrazovnom sustavu.

Europarlamentarci

5. Grzegorz Braun (Poljska) – želi ukolniti religijske simbole
Krajnje desni 57-godišnji političar zalaže se za uništenje uništenje svih religijskih simbola. Pripadnik je Konfederacijske stranke, a u fokusu javnosti se našao nakon što je Židove nazvao poljskim neprijateljima i kad je vandalizirao božićno drvce.

6. Sarah Knafo (Francuska) – mlađa djevojka
U politiku je ušla praktički istovremeno kad i u vezu s 34 godina starijim 65-godišnjim krajnjim desničarom Ericom Zemmourom. Pripadnica je stranke Ponovno osvajanje i preko nje se domogla ove funkcije. Na čuđenje mnogih.

7. Alvise Pérez (Španjolska) – kranje desni influencer
Probio se kroz politiku da treba uništiti postojeći sustav i iz temelja izgraditi novi, što je česta propaganda onih s krajnjih strana dvaju spektara. Ovaj 34-godišnjak ima stotine tisuća pratitelja na društvenim mrežama i njegova stranka Zabava je gotova uspjela se domoći tri mjesta u EP-u. Njegova politika uključuje zabranu pobačaja, napade na novinare, medije i migrante, a on osobno hvali se da planira izgraditi najveći zatvor u Europi, “potreban zbog tolikog broja korumpiranih i kriminalaca”.

Europarlamentarci

8. Filip Turek (Češka) – zaljubljenik u utrke, automobile i motocikle
Uspio je spojiti ljubav prema utrkama, kojima se bavio, i politiku. Osnovao je stranku Zakletva – Motociklisti za sebe i osvojio birače. Protivi se zelenim politikama, migrantima i, najbitnije, zabranama za vozila s fosilnim gorivima. Tom 38-godišnjaku mnoga su se vrata zatvorila kad je uhvaćen kako salutira poput nacista. No, vrata EP-a su mu se otvorila.

9. Sibylle Berg (Njemačka) – umjetnica
Bavi se satirom i to ju je dovelo do Parlamenta. Prioriteti su joj privatnost, klasni problemi i, kako kaže, spašavanje svijeta. Ova 62-godišnjakinja članica je satiričke stranke Die PARTEI, a obećala je i da neće napisati knjigu dok joj traje mandat.

10. Roberto Vannaci (Italija) – general
Ovaj bivši vojnik (55) postao je slavan nakon bestselera “Svijet naglavačke”, u kojem se na kontroverzan način osvrnuo na žene, migrante i homoseksualizam. Štovatelj je Benita Mussolinija i član krajnje desne stranke Savez.

Europarlamentarci

11. Helmut Geuking (Njemačka) – obiteljski čovjek
U veljači je ovaj 64-godišnjak prepustio mjestu u Parlamentu sinu Nielsu, a sad se vratio u Bruxelles. I sa sinom je osnovao, pogađate, Obiteljsku stranku.

12. Diana Iovanovici Șoșoacă (Rumunjska) – ruska favoritkinja
Iako je 2021. bila miljenica Kremlja, ova 48-godišnjakinja i dalje je naklonjena Vladimiru Putinu. Zalaže se za “veliku Rumunjsku”, što znači pripajanje teritorija koji trenutno pripadaju Bugarskoj, Moldaviji i Ukrajini. Sad će ova antivakserica i krajnja desničarka iz rumunjske stranke Savez za Uniju svoje politike zagovarati i u Bruxellesu. Potencijalno je najopasnija persona na ovoj listi i “šašavo” ili “čudno” bili bi preblagi epiteti za nju.

13. Milan Mazurek (Slovačka) – nasmijani rasist
Iako ima samo 30 godina, njegova krajnje desna politika naišla je na plodno tlo u sve desnijem slovačkom okruženju. Član je Republike, ne skriva netrpeljivost prema Romima, koje je fizički napadao kao maloljetnik i mlađi punoljetnik, a za holokaust je uvjeren da se nikad nije dogodio.

Europarlamentarci

14. Petr Bystron (Njemačka) – Putinov propagandist
Član Alternative za Njemačku ovaj 52-godišnjak s pravom je smatran opasnim političarem, ponajprije zbog sklonosti ruskom režimu. Više puta je bio pod istragama policije, a neke su još u tijeku, prvenstveno zbog mita koji je navodno primao kako bi kroz medijsku kuću Glas Europe širio rusku propagandu.

15. Maro Targuinio (Italija) – novinar nesklon NATO savezu
Zalaže se za izlazak Italije iz NATO-a i smatra da se Ukrajina trebala okrenuto “nenasilnoj samoobrani” protiv Rusije. Predani je katolik, koliko je to moguće uz stavove koje ima, i bivši urednik Avvenire, talijanske inačice Glasa koncila. Glasno se protivi pobačaju i sa 66 godina ušao je u EP kao član Demokratske stranke.

16. Anders Vistisen (Danska) – europski Trump
“Otpuštena si!” Te riječi je ovaj 36-godišnjak izgovorio predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen tijekom debate u travnju i time osvojio birače. Obećava otpustiti oko 10.000 ljudi ako zamijeni von der Leyen. Podržavaju ga Matteo Salvini i Marine LePen.

17. Manuela Ripa (Njemačka) – šokirana odvjetnica
Članica njemačke Ekološke demokratske stranke ostala je “šokirana” nakon optužbi da zlostavlja zaposlenike. Jednako je šokirana bila i nakon optužbi da je jednoj kompaniji koja se bavi čelikom proslijedila povjerljive dokumente s pregovora državnih vlasti i time joj pogodovala. Svejedno, ova 48-godišnjakinja osvojila je dovoljno birača za odlazak u EP.

18. Marie-Agnes Strack-Zimmermann (Njemačka) – baka motoristica
Na ovoj listi imamo dvoje zaljubljenika u motore i brzinu. Samo, njeni su pogledi liberalni, zalaže se za podršku Ukrajini i konstantno kritizira von der Leyen i Olafa Scholza. Nadimak je dobila jer obožava voziti motocikl. I zato što ima 66 godina.

19. Hristo Petrov (Bugarska) – pop zvijezda
Poznatiji kao Itzo Hazarta, ovaj 44-godišnji glazbenik hip-hop izričaja član je stranke Nastavljamo s promjenom, a slavan je po svojim pjesamam u kojima kritizira korupciju.

20. Fredi Beleri (Grčka) – gradonačelnik i zatvorenik
Izbor u EP, proslavio je u albanskom zatvoru. Izabran je za gradonačelnika grada Himarë u Albaniji, a malo nakon toga uhićen zbog sumnje u kupovinu glasova. Grčki političari tvrde da je to montirani proces kojim Albanci žele ugušiti grčku manjinu u toj zemlji te stoje uz svog kolegu iz stranke Nova demokracija.

21. Daniel Obajtek (Poljska) – zlatno dijete Prava i pravde
Trebao je biti budućnost Prava i pravde, ali na kraju je završio s brojnim optužbama za primanje mita dok je obnašao dužnost izvršnog direktora državne naftne kompanije PKN-Orlen. Smijenjen je, ali ovaj 48-godišnjak utjehu će pronaći u Bruxellesu. Zalaže se konzervativne i nacionalističke politike.

22. Ivan David (Češka) – buntovnik
Krajnje desni političar (71) nadimak je zaslužio jer je glasovao protiv prijedloga svoje grupacije Identitet i demokracija 4406 puta tijekom prošlog saziva Parlamenta. Saveznik je političara kao Geert Wilders i Marine Le Pen.

23. Ilaria Salis (Italija) – antifašist
Profesorica (39) u fokus javnosti došla je gorljivim antifašističkim stavovima, ali i zbog optužbi za pokušaj ubojstva sudionika krajnje desnog skupa u Budimpešti. Tad je uhićena u Mađarskoj, što je izazvalo diplomatski incident, a da bi je spasili, pripadnici Zelene i lijeve koalicije (AVS) dodali su je na listu za Parlament. Plan im je uspio pa Salis sad ima imunitet.