OPSADNO STANJE Najmanje 30 naoružanih napadača okruženo na Kosovu, policija jednog likvidirala

Kosovo
Reuters

Sukobi između policije i napadača na sjeveru Kosova i dalje traju, objavio je kosovski premijer Albin Kurti nekoliko sati nakon što je u zasjedi ubijen policajac.

Kurti je rekao kako je najmanje trideset naoružanih napadača okruženo u blizini Banjske, na sjeveru Kosova. Policija ih je pozvala na predaju, prenosi Hina.

Policija Kosova je priopćila kako je morala reagirati u samoobrani zbog napada "kriminalnih grupa", te da je tom prilikom ubijen jedan od napadača.

"Situacija na sjeveru Kosova i dalje je napeta, kriminalne grupe s vremena na vrijeme vatrenim oružjem napadaju policijske jedinice na terenu koje, usprkos napadima, nastavljaju se angažirati na stvaranju sigurnosti", navodi se u priopćenju.

Kurti je naglasio je da se skupina nalazi u i oko manastira u selu Banjska gdje je ranije u nedjelju napadnuta ophodnja.

Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su napadači upali u manastir u kojem su boravili hodočasnici iz Novog Sada.

''Vidimo naoružane ljude u uniformama, pucaju na nas, a mi uzvraćamo paljbu'', rekao je kosovski policajac Veton Eslhan za agenciju France Presse.

Kurtijeva izjava dolazi nekoliko sati nakon što je zasjedu prozvao činom terorizma i optužio vladu u Srbiji.

''Organizirani kriminal s političkom, financijskom i logističkom podršku dužnosnika u Beogradu napada našu zemlju'', napisao je na društvenim mrežama.

Kurti je u poslijepodnevnim satima objavio fotografije navodnih napadača na kojima se vide vozila bez registracijskih oznaka.

Srpska javna televizija RTS ranije je izvijestila da su zatvoreni granični prijelazi Jarinje i Brnjak.

Američki veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier na Twitteru je napisao kako SAD snažno osuđuje orkestrirane, nasilne napade na kosovsku policiju koja ima punu i legitimnu odgovornost za provođenje kosovskih zakona. Hovenier je pohvalio suradnju po tom pitanju kosovske policije, misije EU-a na Kosovu i NATO-vih snaga KFOR-a.

Vlada u Beogradu zasad nije komentirala situaciju na Kosovu, no predsjednik Aleksandar Vučić trebao bi se na tu temu obratiti u poslijepodnevnim satima.

Predsjednik Skupštine Srbije: Kurti požurio optužiti Srbe za ubojstvo policajca

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je u nedjelju, komentirajući vijest o ubojstvu policajca na sjeveru Kosova, da treba prvo vidjeti "što se točno dogodilo", ocijenivši da je u svom regiranju kosovski premijer Albin Kurti "požurio da optuži Srbe".

''Svatko ozbiljan bi rekao: da vidimo šta se točno dogodilo pa da komentiramo'', izjavio je Orlić za TV Prva i oštro optuži Kurtija da baš njemu u prilog ide nasilje.

''Nasilje, bilo kakvo odgovara isključivo Albinu Kurtiju i to svi znaju, ustvrdio je pa nanizao optužbe na račun kosovskog premijera. I sve što je (Kurti) radio prethodnih mjeseci, sa najbrutalnijim mogućnim terorom koji je provodio nad golorukim srpskim narodom radio je upravo zato što je želio otvorenu eskalaciju i zato što je htio da dovede do nekog nasilja'', rekao je Orlić pa pojačao kazavaši da se to vidjelo iz svakog poteza Albina Kurtija.