OPERIRAN PAPA FRANJO "Noć je dobro prošla..."

Papa Franjo
Remo Casill / REUTERS

Papa Franjo je u četvrtak ujutro bio dobro nakon što je proveo prvu noć u bolnici nakon abdominalne operacije, objavio je Vatikan, prenosi Hina.

“Noć je dobro prošla”, objavio je Vatikan u kratkom priopćenju, dodavši da će dodatne informacije biti dostupne kasnije.

Osamdesetšestogodišnji Franjo se u rimskoj bolnici u srijedu podvrgao trosatnoj operaciji kile, za koju su liječnici rekli da je bila uspješna te da Papa neće imati ograničenja u putovanjima i drugim aktivnostima nakon oporavka.

Sergio Alfieri, glavni kirurg koji je operirao Papu u bolnici Gemelli, rekao je da je Franjo dobro reagirao na opću anesteziju i da očekuje da će poglavar Katoličke crkve ostati u bolnici pet do sedam dana.

Alfieri je nakon operacije kazao novinarima da je Papa snažan, ali star i da je nedavno imao bronhitis te će stoga “poduzeti sve potrebne mjere opreza”.

Franjo ima dva putovanja zakazana za ovo ljeto: u Portugal od 2. do 6. kolovoza radi Svjetskog dana mladih i posjete svetištu Fatima te Mongoliju od 31. kolovoza do 4. rujna, što će biti jedno od najdaljih mjesta koje je posjetio.

Alfieri je rekao da nema medicinskog razloga zašto bi Papa trebao promijeniti svoj raspored.

Bez otkazivanja putovanja

Vatikan je objavio da su sve Papine privatne i opće audijencije otkazane do 18. lipnja kao mjera predostrožnosti.

Franjo je, kada je boravio u toj bolnici 2021, održao tradicionalnu nedjeljnu molitvu s bolničkog balkona na desetom katu, koji sadrži sobe rezervirane samo za Pape.

Liječnici su rekli da je operacija bila nužna kako bi se sanirala kila, koja nekada nastaje na ožiljcima od prethodnih operacija. Češća je u starijih osoba, a mogu je, također, uzrokovati pretilost ili slabost trbušnih mišića.

Franjo se podvrgao laparotomiji, odnosno otvorenoj abdominalnoj operaciji u kojoj je rekonstruiran trbušni zid.

Papi je u srpnju 2021. otklonjen dio debelog crijeva u okviru operacije zbog bolne upale u divertikulu. Ranije ove godine je rekao da se bolest vratila i da utječe na njegovu tjelesnu težinu.

Riječ je o trećem Papinom boravku u bolnici otkako su ga 2013. godine kardinali izabrali kao prvog Papu iz Latinske Amerike i to je najnoviji zdravstveni problem u nizu u proteklih nekoliko godina.