OGROMNE POPLAVE U glavnom gradu Ekvadora 24 osobe poginule, a 12 ih je nestalo

Ekvador, odron, poginule osobe, Južna Amerika

Najmanje 24 osobe poginule su u odronu zemlje u glavnom gradu Ekvadora Quitu, a 12 ih je nestalo, rekao je gradonačelnik Santiago Guarderas, dok su spasilačke ekipe pretraživale kuće i ulice prekrivene blatom nakon najveće poplave u posljednjih gotovo dva desetljeća.

"Olujna kiša koja je pala u ponedjeljak u noći izazvala je poplavu u kanjonu u blizini radničkih četvrti La Gasca i La Comuna. Blato i kamenje odronili su se na kuće te izazvale prekid električne energije", prenosi Hina.

Agencija za upravljanje hitnim situacijama priopćila je da je ozlijeđeno 48 osoba.

"Vidjeli smo veliku crnu rijeku kako vuče sve za sobom, morali smo se popeti na zidove da je izbjegnemo", rekla je stanovnica Alba Cotacachi, koja je evakuirala svoje dvije kćeri iz njihova doma. "Tražimo nestale", dodala je.

Na snimkama koje je dobio Reuters uz ostalo se vidi bujica koja odnosi stabla, vozila, kontejnere pa čak i stupove, dok neke ljude susjedi spašavaju iz blatne vode.

Vlasti još nisu odbacile mogućnost novih odrona. Gradonačelnikov ured organizirao je skloništa za pogođene obitelji i počeo raščišćavati ulice.

Jaka kiša pada u nekoliko dijelova Ekvadora te uzrokuje prelijevanje rijeka i ugrožava stotine domova i cesta.

U ponedjeljak je u Quitu palo 75 litara kiše po četvornom metru, što je najviše u gotovo dva desetljeća.