OGLASIO SE IZRAEL "Hamasovi teroristi predali su se u uporištima. Brigada al-Kasama se ne predaje..."

Goli Palestinci

Izraelska je vojska navela sigurnosne razloge da bi opravdala razodijevanje zarobljenih Palestinaca u Gazi, koje je nazvala Hamasovim borcima, što palestinski pokret negira, osuđujući izraelske "laži". Snimke i fotografije koje su postale virtualne putem društvenih mreža, a objavila ih je i izraelska televizija, prikazuju muškarce gole do pojasa i odjevene samo u donje rublje kako sjede ili kleče na ulici uz stražu izraelskih vojnika.

Korisnici društvenih mreža osudili su "napade na dostojanstvo" zatvorenika koji su u suprotnosti s međunarodnim pravom, a neki su među ljudima na fotografijama prepoznali svoje prijatelje i kolege, tvrdeći da se ne radi o pripadnicima Hamasa.

Izraelska vojska "uhićuje i ispituje" osumnjičenike u Pojasu Gaze, rekao je u nedjelju novinarima glasnogovornik Daniel Hagari. "Zatočenici za koje se utvrdi da ne sudjeluju u terorističkim aktivnostima puštaju se na slobodu. Sa zatočenicima se postupa u skladu s međunarodnim pravom", kazao je. 

"Često osobe koje sumnjičimo za terorizam moraju skinuti odjeću da bismo ih pretražili i uvjerili se u to da nemaju oružje ili pojas s eksplozivom", pojasnio je.

Hagari je u subotu navečer rekao da su se u dvama Hamasovim uporištima borci "predali" te da su "predali i oružje i opremu".

U subotu se na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojoj se iz mnoštva muškaraca u donjem rublju izdvaja jedan. Neki zarobljenici drže ruke u zraku, a čuvaju ih naoružani izraelski vojnici. Palestinski islamistički pokret osudio je "laži" izraelske vojske, kazavši da su fotografije koje emitiraju izraelski mediji namještene.

"Junaci brigada al-Kasama (oružanog ogranka Hamasa) se ne predaju, a laži izraelskih okupatora nikoga ne mogu zavarati", kazao je visoki Hamasov dužnosnik Izzat al-Rishq. On tvrdi da je riječ o "nenaoružanim civilima iz Gaze, koji su uhićeni, a pokraj njih je stavljeno oružje". "Tvrdnje okupatora po kojima su to borci brigada al-Kasama lažne su", kazao je.