OGLAS IZAZVAO BIJES Škola traži čistačicu sa znanjem njemačkog jezika, osobe iz BiH ne dolaze u obzir

OGLAS IZAZVAO BIJES Škola traži čistačicu sa znanjem njemačkog jezika, osobe iz BiH ne dolaze u obzir

Oglas za posao u školi u Donjoj Austriji je izazvao dosta reakcija. Državljani BiH, na primjer, ne smiju se prijaviti za posao.

"Naime, škola u okrugu St. Pölten-Land traži čistačicu/čistača na 15 sati tjedno. Nakon šest mjeseci na određeno vrijeme moguć je radni odnos na neodređeno vrijeme", piše Fenix.

Zadaci: Samostalno provođenje poslova čišćenja i poštivanje higijenskih normi. Uvjeti za upis: iskustvo u čišćenju, besprijekorna reputacija, odslužen vojni rok za muškarce, austrijsko državljanstvo ili državljanstvo države članice EU uz odgovarajuće znanje njemačkog jezika, ali ne i građani BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naknada: 1.790,20 EUR bruto za 40 sati tjedno. Na Twitteru je jedan korisnik s Balkana poručio: “Kao građani Bosne i Hercegovine, ne smijete čak ni raditi kao čistačica u Donjoj Austriji.”

Prema pokrajini Donjoj Austriji, oglas za posao temelji se isključivo na Zakonu o ugovornim službenicima Donje Austrije. Trenutačno postoje vrlo slični oglasi za posao, primjerice za nadzornika slobodnog vremena za suca u Sankt Pöltenu ili za radno mjesto pomoćnika u kuhinji. Državljanstvo EU također bi bilo potrebno za naukovanje u Klagenfurtu i ured za nadzor parkirališta u Grazu.

„Oglasi za slobodna radna mjesta izrađuju se u skladu sa Zakonom o ugovornim službenicima u općinama Donje Austrije. Pridržavamo se ovog zakona – kao i svaka druga zajednica,” rekao je gradonačelnik Fritz Ofenauer.