ODABRANA NAJBOLJA VINA SVIJETA Pobjednički cabernet sauvignon iz Australije, zlatna medalja i za jedno vino iz Hrvatske

vino,nagrada,najbolje vino,vinari

Najbolje vino sorte Cabernet sauvignon na svijetu u 2023. godini prema izboru najrelevantnijeg svjetskog vinskog natjecanja International wine challenge je cabernet sauvignon iz Australije koji se prodaje po cijeni od 40 dolara ili 70 konvertibilnih maraka. 

  1. Vino Riddoch Pastoralist iz 2021. je pobijedio vina iz više od 20 drugih zemalja i osvojio nagradu za najbolji Cabernet Sauvignon.

Bilješke sudaca sa degustacije opisuju ovo vino kao "vino klasičnog stila" s notama crne ribizle, mente i "predivnog" biljnog likera koji ostavlja svjež završetak na nepcu.

vino,nagrada,najbolje vino,vinari

Svaka od 6.000 prijava na britanskom izazovu vina bila je slijepo ocijenjena od strane najmanje osam sudaca, bez informacija o cijeni ili proizvođaču.

Najbolji Malbec je Huentala Calizo Carmin Block 3 iz Argentine, najbolji riezling i Sauvignon blanc dolaze iz Austrije a riječ je o Kremser Kreuzberg Riesling Kremstal Dac Reserve i Sauvignon Blanc Kittenberg Südsteiermark

U kategoriji Pinot noir pobjedu je odnijelo vino Chambertin Grand Cru Rouge iz Francuske, dok najbolji Syrah (Giesen Single Vineyard Clayvin Syrah) i Chardonnay (Paul Cluver Seven Flags Chardonnay) dolaze sa Novog Zelanda i Južne Afrike.

Nikad nije pobijedilo jeftinije vino

Sa svojom cijenom od 40 dolara ovaj cabernet je najjftniji pobjednik u ovoj kategoriji dosad. Nagrađivani cabernet sauvignon proizveli su glavni enolog Riddocha, Tim Heath, i vinogradar Matt Reimann u vinogradarskom području Coonawarra.

Heath je za Guardian izjavio kako je najveći rezultat osvajanja nagrade prepoznavanje tog područja na globalnoj razini kao izvanrednog mjesta za uzgoj sorte grožđa. "Coonawarra ima mali i prilično ograničen pojas posebnog tipa crveno-glinskog tla zvanog terra rossa, koje je dobro drenirajuća glina koja se nalazi iznad velikog vapnenca koji je položen milijunima godina pod morem.

"Prilično je hladno jer je blizu oceana, a ta posebna vrsta tla upravo je ono što cabernet sauvignon voli."

Heath je rekao da je Riddoch svake godine sudjelovao na Međunarodnom izazovu vina, ali ovo je prva godina u kojoj su dobili nagradu. Rekao je da je razlika u 2021. godini bila odluka da se krene ispočetka s procesom proizvodnje vina.

"Mislimo da ima još toga za istražiti. Željeli smo napraviti nešto moderno i relevantno. Dakle, svježe je i svijetlo voćno, svilenkasto i polirano u smislu osjećaja u ustima."

Nagrada je bila "divno iznenađenje", rekao je Heath. "To je zaista zadovoljavajuće kada u nešto uložite svoje srce i dušu."

vino,nagrada,najbolje vino,vinari

U kategoriji bijelih vina, Graševina Belje Premium, arhivska berba 2006. osvojila je nacionalnu zlatnu medalju za najbolje vino iz Hrvatske. Na natjecanje nije prijavljeno niti jedno vino iz BiH.