OD PONOĆI NA SNAZI Nova pravila za ulazak u Austriju

Austrija
Twitter

U Austriji je od ponoći stupio na snagu novi režim ulaska u državu, koji dozvoljava putnicima iz svih zemalja svijeta, koji su primili tri doze cjepiva protiv koronavirusa, ulazak bez dodatnih dokumenata.

Prema novoj Uredbi o COVID-19 režimu za ulazak u Austriju, više se ne primjenjuje lista zemalja visokog rizika. Time građani cijelog svijeta koji su dobili booster dozu mogu bez dodatnih uvjeta ući u Austriju.

Razlog za popuštanje režima za ulazak u državu je činjenica da je omikron soj postao dominantan i u Austriji.

Za one koji nisu primili treću dozu cjepiva primjenjuje se takozvano „2G plus“ pravilo, što znači da u zemlju cijepljeni ili izliječeni mogu ući samo ako imaju negativan PCR test.

Osobe koje imaju „2G“ dokumente – certifikat o preležanom COVID-19 ili potvrdu o cijepljenju s dvije doze, a nemaju negativan PCR test – moraju u karantenu koju mogu prekinuti nakon urađenog PCR testa koji ima negativan rezultat.

Ulazak u Austriju za necijepljene ili osobe koje nisu preležale COVID-19 u turističke svrhe de facto je nemoguć.

Za ulazak u Austriju priznaju se cjepiva koja su dobila odobrenje od Europske agencije za lijekove (EMA) ili Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kao što su BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, J&J, Moderna, kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac, kao i Covaxin, Covovax i Novavax. Rusko cjepivo Sputnjik nije priznato, prenose agencije.