VIDEO  OBJAVLJENA SNIMKA IZ TITANA U sekundi je nastala panika, a pilot izgubio kontrolu

Titan Titanic

Dokumentarac BBC-a, objavljen prošle godine, prikazao je panične trenutke unutar podmornice Titan nakon zastrašujućeg kvara. Putnici su nakratko ostali zaglavljeni na dnu oceana prilikom jednog zarona OceanGateove podmornice prema olupini Titanika.

Gotovo četiri kilometra ispod površine mora u sjevernom Atlantiku nastao je kvar na potisnicima podmornice, pri čemu se plovilo počelo vrtjeti u krug, prenosi Daily Mail.

Prizori su prikazani u dokumentarnom filmu ‘Odvedi me do Titanika‘, a na snimci se može čuti glas pilota Scotta Griffitha kako govori: ‘Nešto nije u redu s potisnicima. Guram i ništa se ne događa‘. Jedna se putnica uhvatila za glavu, dok su drugi u agoniji iščekivali pomoć.

Sadržaj se učitava...

"Vrtimo li se u krug? O moj Bože, rekao je Griffith u jednom trenutku dok se podmornica približavala olupini.

Objasnio je putnicima da jedan od potisnika gura naprijed, a drugi unatrag.

"Pomislila sam da je kraj, da nećemo uspjeti. Ne možemo ići nigdje nego se vrtjeti u krug", rekla je putnica Renata Rojas za BBC.

Članovi posade bili su prisiljeni čekati na dnu oceana dok je izvršni direktor OceanGatea Stockton Rush radio na pronalaženju rješenja.

U podmornici je bio i jedan znanstvenik koji je pitao Griffitha zna li što uzrokuje probleme s potisnicima.

"Zamijenili su jedan od potisnika, odgovorio je Griffith, a znanstvenik je dalje upitao:

"Dakle, montirali su ga na pogrešan način? Mislim, to je jednosmjerni potisnik, zar ne?, glasilo je pitanje.

Pilot tada, vidno iznerviran, odgovori: ‘Da, trebao bi biti, ali nešto se dogodilo‘.

Na kraju je pilot dobio naredbu da reprogramira kontroler video igre koja upravlja plovilom te je uspio preuzeti kontrolu nad podmornicom.

Putnici i posada uspjeli su vidjeti ostatke Titanika nakon proživljene drame kada je pilot izgubio kontrolu nad plovilom.

Podsjetimo, Stockton Rush i još četvero ljudi - milijarder Hamish Harding, pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Sulejman te francuski oceanograf i stručnjak za Titanic Paul-Henry Nargeolet poginuli su 18. lipnja u imploziji podmornice prilikom putovanja do olupine potonulog broda.

David Lochridge, bivši direktor pomorskih operacija OceanGatea, napisao je u emailu još 2018. godine kako strahuje da bi Rush ‘mogao ubiti sebe i druge jer se brine samo za svoj ego‘, kako je pisao New Yorker.

Lochridge tvrdi da je dobio otkaz u kompaniji nakon što je u izvješću dignuo uzbunu zbog sigurnosnih rizika.

Prijašnji putnici na također su govorili o nizu grešaka i kvarova koje su iskusili na ranijim ekspedicijama do TItanika.