OBJASNILI I ZAŠTO Hamas pustio dvoje američkih taoca

američki taoci Hamas
Twitter

Majka i kći iz Chicaga, koje su zarobljene tijekom napada Hamasa na Izrael 7. listopada i držane kao taoci u Gazi, puštene su nakon pregovora koje je posredovao Katar s militantnom grupom.

Natalie Raanan, 17-godišnjakinja, i njena majka Judith, navodno su se kasno u petak nalazile s predstavnicima Crvenog križa i prevozile su se prema Egiptu preko prijelaza Rafah na jugu Gaze, piše The Guardian.

Žene su otputovale u Izrael tijekom praznika i kako bi proslavile 85. rođendan rođaka, rekao je njihov rabin Meir Hecht za Associated Press nakon što su bile zarobljene.

Nalazile su se na kibucu Nahal Oz, manje od 2 kilometra od Gaze, kada su pripadnici Hamasa probili visoku tehničku ogradu na granici, ubili 1.400 ljudi, većinom civila, i odveli više od 200 ljudi kao taoce u Gazu.

Obitelj je detaljno razgovarala s Joeom Bidenom, brat Natalie Ben Raanan rekao je za lokalnu TV stanicu. Predsjednik SAD-a, koji je nedavno bio u posjetu Izraelu, rekao je da je osiguranje oslobađanja američkih talaca njegov najviši prioritet.

Natalie je tinejdžerica koja je bila zaljubljena u modu i upravo je završila srednju školu prije putovanja te se veselila tome da će zajedno s bratom Benom dobiti svoju prvu tetovažu. Puštena je nekoliko dana prije svojeg 18. rođendana.

"Ona je prilično ovisna o svom telefonu, zaljubljena u modu", rekao je za ABC7 Chicago. "Voljela je nositi te nekakve smiješne nokte koji su dugi oko 15 centimetara, s kojima ne možete otvarati vrata, ali misli da izgledaju sjajno."

Pušteni iz ''humanitarnih razloga''

Potvrđeno je da je 13 Amerikanaca među 203 osobe koje je Izrael naveo kao taoce. Nije odmah jasno zašto su Raanani bili prvi pušteni taoci ili hoće li biti drugih oslobađanja.

Glasnogovornik Hamasa, Abu Ubaida, rekao je da su taoci pušteni kao odgovor na napore posredovanja Katara, "iz humanitarnih razloga i kako bi se dokazalo američkom narodu i svijetu da su tvrdnje koje je iznio Biden i njegova fašistička administracija lažne i neutemeljene".