Obama širi sankcije Rusiji zbog aneksije Krima

EU i Ukrajina, međunarodne sankcije, Objava Bijele kuće, Barack Obama, Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, Rusija, sankcija protiv Rusije, Banka Rusija, Rusija, Pitanje Krima, ukrajina, Barack Obama, Rusija, Sjedinjene Države, ekonomske sankcije, na ukrajinski teritorij, krši međunarodni zakon, ukrajina, Barack Obama, ISIS , Barac Obama, Sirija, Erdogan, Tayyip Erdogan, Recep Tayyip Erdogan, Turska
Obama je u govoru u Bijeloj kući rekao da je ruska prijetnja južnoj i istočnoj Ukrajini opasnost za stanje u cijeloj regiji.

Među dvadeset Rusa kojima su uvedene sankcije nekoliko je osoba bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu. Sva imovina koju oni drže u Sjedinjenim Državama bit će im zamrznuta, a neće smjeti ni putovati u Ameriku.

Banka Rusija ima sredstva od 10 milijardi dolara i kažnjena je američkim sankcijama. U priopćenju ministarstva financija kaže se da je to osobna banka visokih dužnosnika ruske vlasti, pa i Putinovih najbližih suradnika.

Na čelu te banke sa sjedištem u Sankt Peterburgu Putinov je savjetnik Jurij Kovalčuk, koji je dijelom i njen vlasnik. Njegove veze s Putinom sežu u rane devedesete, a i on je među dvadeset sankcioniranih Rusa. Na popisu je i Genadij Timčenko, jedan od utemeljitelja Gunvora, jedne od najvećih nezavisnih tvrtki za trgovanje na naftnom i energetskom tržištu.

Obama je rekao da je potpisao novu uredbu koja omogućuje proširenje američkih sankcija u odnosu na velik dio ruskoga gospodarstva, odluči li Putin poslati vojsku dalje od Krima, u južnu i istočnu Ukrajinu.

Hina