NUKLEARNI PREGOVORI Francuska i Japan kreću u novu etapu razvoja nuklearne energije

smanjenje emisija,japan,nuklearna elektrana,sporazum,Francuska,Staklenički plinovi,Rusija,energetika
pexels

Francuska i Japan udružili su snage u istraživanju nuklearne energije, potpisavši sporazum o suradnji u Parizu, objavilo je francusko Ministarstvo energetike. Deklaracija o zajedničkoj suradnji ima za cilj produbljivanje i ubrzanje veza u istraživanju i razvoju nuklearnih reaktora nove generacije, poput onih s hlađenjem koje koristi natrij.

Osim toga, nastavit će se s radom na sigurnom produženju životnog vijeka postojećih reaktora, saniranju i zatvaranju starih nuklearnih elektrana, uključujući i Fukushima Daiichi u Japanu, razvijanju civilnih kapaciteta nuklearne energije u zainteresiranim zemljama, te promicanju recikliranja iskorištenog nuklearnog goriva kako bi se smanjila potreba za uranom.

Francuska ministrica energetike Agnès Pannier-Runacher sastala se s japanskim ministrom trgovine, ekonomije i industrije Yasutoshijem Nishimurom, te su razgovarali o ubrzavanju tehničke suradnje na ciklusu nuklearnog goriva te o izgradnji lanca opskrbe koji bi uključivao samo zemlje koje dijele "zajedničke vrijednosti", što je prikrivena referenca na Rusiju kao prevelikog igrača u sektoru.

Ovaj dogovor slijedi nakon razgovora na sastanku G7 za energetiku i klimu u Sapporu prošlog mjeseca, gdje su ministri raspravljali o suradnji na ponovnom pokretanju nuklearne energije u Japanu kao načinu da se zadovolji rastuća potražnja za energijom bez povećanja emisija stakleničkih plinova.

Deklaracija o zajedničkoj suradnji objavljena je dan nakon što je Pariški žalbeni sud dopustio francuskoj vladi da nastavi s preuzimanjem nuklearnog giganta EDF-a kao dio dugoročnog plana za oživljavanje nuklearnog sektora i izgradnju do 14 novih reaktora do 2050. Ove godine, Francuska je također potpisala bilateralni sporazum s Velikom Britanijom naglašavajući nuklearnu energiju kao izvor niskougljične energije koji bi mogao smanjiti ovisnost o dobavljačima poput Rusije.