Novi Zeland: Dan žalosti zbog pogibije rudara

Širom zemlje zastave su spuštene na pola koplja, jer je 25. studeni proglašen za dan žalosti zbog pogibije 29 rudara nakon eksplozije u rudniku uglja Pajk River.

Premijer Kay poručio je da će biti pretresena "nebo i zemlja" da bi se otkrili uzroci ove tragedije.

Rudari su ostali blokirani u glavnom tunelu na dubini od 2,3 kilometra ispod zemlje kada je 19. studenog odjeknula eksplozija metana u rudniku na južnom novozelandskom otoku.

Zbog smrtonosnog otrovnog plina i bojazni od novih eksploizija spasilačke ekipe nisu mogle da uđu u rudnik usprkos molbama rodbine rudara.

U srijedu, 24. studenog, odjeknula je i druga velika eksplozija. Lokalni službenik Toni Kukšurn rekao je da se druga eksplozija dogodila zbog masivnog gomilanja plina u proteklih nekoliko dana.

Prema njegovim riječima, druga eksplozija bila je daleko snažnija od prve, te da zbog toga niko nije mogao da preživi.

Direktor rudnika "Pajk River" Peter Vital rekao je da je druga eksplozija bila upravo ono čega su se spasilačke ekipe plašile.

Među nestalima su 24 rudara sa Novog Zelanda, dvojica Australijanaca, dva Britanca i jedan državljanin Južnoafričke Republike. Dva muškarca su se spasila iz rudnika. Jedan od njih je 24-godišnji Danijel Rokhaus, čiji je brat Ben među nestalima.

Američki državni tajnik Hilari Klinton, kao i engleska kraljica Elizabeta Druga uputile su izraze sućut obiteljima poginulih rudara, kao i predsjedniku Novog Zelanda.

Srna