'Novi test krvi otkriva tumore i prije pojave prvih simptoma'

tumor

Novorazvijeni test krvi ima potencijal da promijeni način na koji liječnici rade pretrage za provjeru rakom zahvaćenih stanica, tvrde istraživači. Znanstvenici na Sveučilištu Johns Hopkins u SAD-u razvili su test za koji tvrde da otkriva osam vrsta raka i pomaže identificirati mjesto bolesti.

Objašnjavaju da test, nazvan CancerSEEK, traži mutacije u 16 gena i procjenjuje količinu osam različitih proteina u krvi koji se obično oslobađaju kod ljudi oboljelih od raka, piše britanski Daily Mail.

Istraživači su potvrdili da je test kod ispitanika u prosjeku učinkovito dijagnosticirao 70 posto stanica zahvaćenih rakom. Pokazao se 98 posto učinkovit kod otkrivanja raka jajnika, te 33 posto učinkovit kod otkrivanja raka dojke.

Pomoću testa rak je otkriven u jajnicima, jetri, želucu, gušterači, jednjaku, debelom crijevu, plućima i dojkama. Za pet vrsta rakova - jajnika, jetre, želuca, gušterače i jednjaka dosad nije bilo testova za ljude koji nisu bili visokorizični, a ovaj test je pokazao prisutnost raka u rasponu od 69 do 98 posto, ovisno o kojem se raku radi. U 83 posto slučajeva, test je čak mogao suziti gdje je rak anatomski smješten.

Korištenje kombinacije odabranih biomarkera za rano otkrivanje raka ima potencijal da promijeni način na koji tražimo rak, a temelji se na istom principu na temelju kojeg se kombiniraju lijekovi za liječenje raka - izjavio je autor istraživanja Nickolas Papadopoulos.

- Novost u našem testiranju je da imamo mogućnost zajedno provjeriti više vrsta DNK mutacija zajedno s razinom više različitih proteina kako bi mogli donijeti krajnju procjenu - objasnio je Cristian Tomasetti, izvanredni profesor onkologije i biostatistike na John Hopkinsu.

Učinkovitost testa je provjerena na 1005 ispitanika s rakom jajnika, jetre, želuca, gušterače, jednjaka, kolorektuma, pluća ili dojke.

- Iako test ne detektira svaki rak, on identificira više vrsta rakova koji bi vjerojatno inače ostali neotkriveni. Ovo može biti veliki korak k ranom otkrivanju karcinoma te bi u konačnici mogao spasiti mnoge živote - izjavio je Profesor onkologije Bert Vogelstein.

- Mnoge od najperspektivnijih metoda liječenja raka danas pomažu samo malom broju oboljelih od raka, a smatramo ih velikim napretkom u liječenju. Ako ćemo napredovati u ranom otkrivanju raka, moramo ga početi gledati na realniji način, priznavajući da niti jedan test neće otkriti sve vrste raka. Ovaj test je idući korak u promjeni fokusa istraživanja vezanih za rak, koji se sada usmjeravaju na zadnji stadij raka, a trebaju se usmjeriti na prvi stadij jer samo tako ćemo u budućnosti smanjiti broj umrlih od raka - objasnio je Voglestein.

- Ovo izgleda obećavajuće, ali potrebno je još mnogo istraživanja i testiranja prije nego što uopće možemo uzeti u obzir ovaj test za rano otkrivanje raka - izjavio je Mangesh Thorat, zamjenik direktora Jedinice za klinička ispitivanja Bart na Sveučilištu Queen Mary.

Izvor: 24sata.hr