Novi sukobi: Sirene i pucnjava odjekuju Kosovom, troje ozlijeđenih

Čula se pucnjava i ekipa hitne pomoći uputila se prema mjestu odakle je ona dolazila, a na Srbe koji pokušavaju prići barikadi u Dudinom kršu, KFOR je bacio suzavac, javljaju mediji u Srbiji pozivajući se na agenicije Beta i Tanjug.

Helikopteri KFOR-a stalno prelijeću iznad tog područja, a na kraju mosta prema selu Rudare, koji je također od jutros blokiran, stoji jedan transporter KFOR-a dok je na zvečanskoj strani mosta veliki broj građana. Neki izvori na sjeveru Kosova navode kako su u kosovsko-mitrovačku bolnicu prevezena najmanje tri ranjenika, a KFOR dovozi pojačanja.

Srbi sa sjevera Kosova javljaju da je most koji vodi prema Malom Rudaru gdje je barikada, blokiran i tu su sukobi, ali KFOR "polako uklanja" barikadu.- Od 08.40 sati KFOR provodi operaciju uklanjanja barikade u okolini mjesta Rudare.

Ova aktivnost ima za cilj poboljšanje slobode kretanja ne samo za KFOR, već i međunarodne organizacije i sve građane Kosova - navodi se u priopćenju KFOR-a kojega prenose srpski mediji. KfOR je uspostavio više kontrolnih punktova i sigurnosnih zona iz sigurnosnih razloga, te se radi o mjerama vezanim za uklanjanje barikade i one će biti privremene, pojašnjava se u priopćenju.

Izvori sa sjevera Kosova koje prenose srpski mediji, navode kako KFOR "stalno helikopterima dovozi pojačanja i iz helikoptera ispaljuju signalne rakete"