NOVI REKORDI ZARAZE Cijepili većinu od 52 milijuna stanovnika, situacija nikad gora

NOVI REKORDI ZARAZE Cijepili većinu od 52 milijuna stanovnika, situacija nikad gora

U Južnoj Koreji je zabilježen novi dnevni rekord s 5.123 novozaražene osobe koronavirusom, a u bolnicama se nalaze 723 pacijenta s teškim oblikom bolesti Covid-19, što je također rekordno velik broj.

"Južnokorejska vlada je u ponedjeljak odlučila pričekati s dodatnim popuštanjem ograničenja povezanih s bolešću Covid-19, jer je zdravstveni sustav pod punim opterećenjem zbog velikog broja oboljelih i umrlih, a postoji i prijetnja novog, omikron soja", piše Hina.

Teški oblici bolesti su u velikom porastu. Od početka studenoga, kad je teških pacijenata bilo manje od 400, na kraju mjeseca su u Južnoj Koreji došli na preko 700 slučajeva. Više od 84% teško oboljelih osoba ima 60 ili više godina. Stručnjaci su upozorili na opadanje razine antitijela te svim starijim osobama savjetuju docijepljivanje.

Ministar unutarnjih poslova Jeon Hae-cheol zagovara strože protuepidemijske mjere kako bi se lakše obračunali s novim sojem koronavirusa, koji je, čini se, stigao u Južnu Koreju s putnicima iz Nigerije. Zasada nije potvrđen nijedan slučaj zaraze Omicronom.

Smrtnost u Južnoj Koreji od zaraze koronavirusom je na 0,81%. Procijepljeno je gotovo 80% od 52 milijuna stanovnika, a docijepljivanje osoba u dobi od 18 do 49 godina započelo je tek u subotu.