NOVI RAT Poginulo je 25 ljudi, Turska izabrala stranu

Rat Azerbejdžan
AFP

U borbama u Nagorno Karabahu poginulo je 25 ljudi, objavile su vlasti etničkih Armenaca te regije, gdje je Azerbajdžan u utorak pokrenuo ofenzivu, a dok Francuska poziva na hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti, Turska kaže da je Baku bio primoran na akciju.

Dosad je "25 žrtava terorističkog napada ...uključujući 2 civila", rekao je na X-u Gegham Stepanijan iz ureda za ljudskih prava te separatističke regije.

Azerbajdžan je u utorak pokrenuo ofenzivu na tu regiju koja je u njegovu sastavu, ali je naseljena pretežito Armencima, prenosi Hina.

Ta regija je planinska enklava međunarodno priznata kao dio Azerbajdžana, ali nastanjena je pretežito armenskim stanovništvom koje se početkom 1990-ih ratnim djelovanjem otrgnuo kontroli Azerbajdžana.

Ruska mirovna misija u Nagorno Karabahu pozvala je Azerbajdžan i armenske separatiste na "hitni" prekid vatre.

"Zapovjedništvo ruskog mirovnog kontingenta poziva strane u sukobu da odmah prekinu vatru, poduzmu mjere za smirivanje situacije i nastave pregovarački proces", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Ruske mirovne snage također su objavile da provode evakuacije civila u "najopasnijim područjima" regije gdje je Azerbajdžan ranije pokrenuo veliku vojnu operaciju.

"Tijekom dana 469 osoba, uključujući 185 djece, evakuirano je prema mjestu gdje se nalazi ruski mirovni kontingent", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

“Medicinsko osoblje... pružilo je pomoć devetero ozlijeđenih građana, uključujući četvero djece”, dodalo je u priopćenju.

U Erevanu su pak prosvjednici okupljeni ispred sjedišta armenske vlade pozvali na ostavku premijera Nikola Pašinjana, koji je osudio pozive na "državni udar" u zemlji.

Pojedini prosvjednici skandirali su: “Nikol, izdajice!” i “Nikol, ostavka!”. Suočena s nekoliko stotina prosvjednika, policija je zatvorila ulaze u zgradu vlade.

Prosvjednici su se okupili u Erevanu i ispred ruskog veleposlanstva, osuđujući nedjelovanje Moskve u sprečavanju ofenzive azerbajdžanske vojske.

"Sve je ovo posljedica ruske politike, oni ne žele braniti Nagorno Karabah‘‘, rekao je jedan od prosvjednika za agenciju AFP.

Turska: akcija je bila nužna

Turska je ocijenila nužnom vojnu akciju Azerbajdžana, pozivajući istovremeno Baku i Erevan da se vrate za pregovarački stol.

"Azerbajdžan je bio primoran poduzeti mjere koje smatra potrebnima na svojem vlastitom suverenom teritoriju", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova. Zatražilo je istovremeno "nastavak procesa pregovora između Azerbajdžana i Armenije".

Francuska je zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a i u uskoj je koordinaciji s europskim i američkim partnerima oko odgovora na neprihvatljivu ofenzivu, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Pariz je pozvao Azerbajdžan da odmah prekine operaciju, rekavši da nijedan izgovor ne može opravdati takvu jednostranu akciju, koja prijeti tisućama civila.

Armenija je već pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme korake.