Novi prosvjedi diljem Srbije donijeli nove incidente

Prosvjed Beograd 2021
Radio 021

Žile kucavice Beograda bile su blokirane danas od 14 sati. Blokirani su Brankov most, Gazela, auto-put, Pančevački most kao i druge prometnice, piše B92.

"Podvlačimo da svu odgovornost za sve što može da se dogodi na skupovima koji nisu prijavljeni ili odobreni u skladu sa zakonom od strane nadležnih organa, snose isključivo organizatori neprijavljenih skupova", naveo je MUP u priopćenju uoči održavanja prosvjeda.

Jedan od prosvjednika popeo se na vrh tornja kod Sava centra, na kojem stoji znak ove ustanove. Na jednom od skupova simpatizera opozicije koji širom Srbije blokiraju promet, mediji navode da je snimljena scena ponašanja njihovih pripadnika, u Leskovcu.

Kako se vidi na snimku, dvojica maskiranih muškaraca, potpuno su izlomila nogom retrovizor na blokiranom automobilu koji je stajao na mostu, a potom nastavili šutirati parkirani automobil.

Prosvjed Beograd 2021

Lider SSP Dragan Đilas izviždan je danas tijekom blokade cesta. Pored Đilasa u tom trenutku bio je i Marko Vidojković koji je ranije vrijeđao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu majku, navodi B92.

Na prosvjedima i blokadama u Beogradu prosvjednici su palili baklje. Dio njih, kako navode mediji, šarao je tramvaje. 

Student Marko Maksimović i njegovi prijatelji napadnuti su danas na Keju u Novom Sadu od strane nepoznatih mladića. Ovaj mladić kaže da je sa trojicom prijatelja bio na oko 100 metara od Mosta slobode kad su ih sačekali nepoznati mladići i pretukli.

"Opkolilo nas je 30 momaka i krenuli su da nas tuku, oteli su nam potom transparente, bacili na zemlju i šutirali", priča Maksimović. Potom su ih, kako kaže, prisiljavali da na snimku kažu kako su plaćeni 100 eura da dođu na prosvjed, a da im je novac dao Brajan Brković.

Navijači i provokatori su gađali građane kamenjem, upotrijebljen je i biber sprej, nakon čega je ozlijeđen jedan snimatelj, navodi novosadski Radio 021. Prosvjednici su ih u više navrata otjerali. Ozlijeđen je, prema nekim informacijama, pripadnik navijačke grupe.

Nekoliko momaka sjedilo je u autu noseći maske i kačkete, neki od njih su izašli i počeli snimati okupljene tražeći da prođu, što im ovi nisu dopustili. Ubrzo je doslo do koškanja, a potom i do tučnjave. Stampedo se dogodio nakon što je jedan od okupljenih momaka s kačketima i maskama prišao iza leđa jednom od prosvjednika i udario ga pesnicom u glavu.

Osim Beograda i Novog Sada, prosvjedi su održani i u Kragujevcu, Nišu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Šapcu. Prosvjedi se organiziraju sa zahtjevom za oslobađanje svih uhićenih na prethodnim prosvjedima, povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmjene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.