NOVI IZRAELSKI UDARI Specijalci oslobodili dva taoca, a u novom napadu je i 60 mrtvih

Izraelska vojska

Izraelsak vojska objavila je kako je oslobodila dva taoca tijekom racije koju su njezine specijalne jedinice izvele sinoć u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze. Taoci su prevezeni u bolnicu Sheba u središnjem Izraelu gdje su pregledani te je ustanovljeno kako se nalaze u dobrom stanju.

Vojska je objavila da su oslobođeni 60-godišnji Fernando Simon Marman i 70-godišnji Louis Har. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant je na X-u, bivšem Twitteru, objavio da se radilo o "impresivnoj akciji oslobađanja", dodavši da je pratio akciju iz Zapovjednog centra zajedno s premijerom Benjaminom Netanyahuom i visokim vojnim zapovjednicima.

Oba taoca su, javlja CNN, oteta iz kibuca Nir Yitzhak 7. listopada prilikom upada Hamasa na jug Izraela. Islamistički militanti tom su prilikom ubili oko 1200 ljudi, mahom civila, a oko 240 su ih oteli i odveli u Gazu.

Izraelski odgovor na Hamasov napad izazvao je teško razaranje u Gazi. Palestinsko ministarstvo zdravstva, koje kontrolira Hamas, objavilo je da je od 7. listopada ubijeno više od 27.500 ljudi.

Granatiran Rafah, najmanje 60 mrtvih

Najmanje 60 osoba poginulo je u sinoćnjem izraelskom granatiranju Rafaha, grada koji se nalazi na samom jugu Pojasa Gaze i u blizini egipatske granice.

Posljednjih mjeseci Rafah je postao grad u koji se smjestila većina palestinskih izbjeglica koji su ostali bez domova nakon izraelskog bombardiranja sjevernog dijela Pojasa Gaze te se u njemu prema procjeni Ujedinjenih naroda trenutačno nalazi 1.4 milijuna ljudi.

Hamas upozorio da bi napad na Rafah "torpedirao" dogovor o taocima

Do napada na Rafah je došlo iako je Hamas ranije jučer objavio kako bi ofenziva na taj grad "torpedirala" bilo kakav dogovor oko puštanja taoca koji se nalaze u njihovom zarobljeništvu još od 7. listopada prošle godine, a protiv ofenzive na Rafah izjasnio se i SAD, glavni izraelski saveznik.

No, čini se kako sinoćnje granatiranje Rafaha ipak nije označilo početak ofenzive i na to područje. Pogođeno je 14 kuća i tri džamije i to u različitim dijelovima grada, a izraelska vojska je objavila kako je izvršila "niz udara na južnu Gazu koji su sada završeni".