NOVE SANKCIJE ZA RUSIJU Zemlje G7 dogovorile nove poteze

G7
RTE

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici iz G7 danas su uveli nove sankcije protiv Rusije, ciljajući unosnu dijamantsku trgovinu i dodatne subjekte povezane s invazijom na Ukrajinu, piše RTE

Lideri bogatih demokracija Grupe sedam sastaju se u Hirošimi, u Japanu, s ciljem da oslabe rusku trgovinu dijamantima vrijednu 4-5 milijardi dolara (3,7-4,6 milijardi eura) godišnje.

Invazija Vladimira Putina na Ukrajinu prije 15 mjeseci izazvala je niz sankcija koje su pomogle da se zemlja uroni u recesiju i isprazni ruski ratni fond.

G7 sada namjerava dodatno zategnuti obruče, jačajući postojeće sankcije, zatvarajući rupe u sustavu i podvrgavajući više ruskih tvrtki i njihovih međunarodnih partnera kažnjavajućim ograničenjima.

Očekuje se da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osobno sudjelovati na summitu u Hirošimi u nedjelju.

To bi potencijalno dovelo Zelenskog u kontakt s indijskim premijerom Narendrom Modijem i brazilskim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom, koji nisu protiv invazije u mjeri koju bi saveznici na Zapadu željeli.

Očekivalo se da će ukrajinski lider prethodno obratiti članovima G7 putem video konferencije.

Sjedinjene Države su danas započele dodatne sankcije, pri čemu je visoki dužnosnik američke administracije rekao da će 70 novih poslovnih subjekata iz Rusije i "drugih zemalja" biti stavljeni na američku crnu listu.

"I bit će uvedeno više od 300 novih sankcija protiv pojedinaca, subjekata, prijevoznika i uvoznika", rekao je dužnosnik.

Dok G7 razmatra načine kako kolektivno ugušiti rusku trgovinu dijamantima, uključujući i visokotehnološke metode praćenja, Velika Britanija je najavila "zabrane ruskih dijamanata". Ujedinjeno Kraljevstvo je također ciljalo na ograničeni uvoz aluminija, bakra i nikla.

"Kao što današnje najave sankcija pokazuju, G7 ostaje jedinstven pred prijetnjom koju predstavlja Rusija i čvrsto podržava Ukrajinu", rekao je britanski premijer Rishi Sunak.

"Ruski dijamanti nisu vječni", rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. "Ograničit ćemo trgovinu ruskim dijamantima."

Belgija, članica Europske unije, među najvećim je veletrgovcima ruskim dijamantima, zajedno s Indijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sjedinjene Države su značajan krajnji tržišni kupac gotovih dijamanata. Ekonomisti su podijeljeni oko toga koliko su sankcije G7 i drugih zemalja pogodile ruski ratni napor.

Rusko gospodarstvo je u 2022. godini palo za 2,1%, trend koji se nastavio i na početku ove godine.

No Rusija se brzo prilagodila, uvela stroge kapitalne kontrole, preusmjerila trgovinu prema saveznicima poput Kine i navodno koristila tehnike izbjegavanja sankcija koje su koristile zemlje koje su često bile pod sankcijama poput Kube, Irana i Sjeverne Koreje.

Međunarodni monetarni fond predviđa umjerenu gospodarsku oporavak od 0,7% u 2023. godini.

Lideri G7 također će iskoristiti summit kako bi privukli pozvane vođe Indije i Brazila, dvije regionalne sile koje su ponekad bile suzdržane u kritiziranju Rusije ili Kine.

Razgovori će službeno započeti popodne nakon što japanski premijer Fumio Kishida odvede lidere do spomen-parka i muzeja mira u Hirošimi, gdje će vidjeti dokaze o patnji i razaranju izazvanom atomskim bombardiranjem grada 1945. godine.